Alo!

Za èitav život

-

Povlačeći se iz grada na Đetinji u Drugom svetskom ratu, posle pada Užičke republike, partizani su na zidovima ostavljali poruke: „Vratićemo se!“. Nešto slično mogao je da uradi i srpski golman Kraljevčan­in Nikola Vujanac odlazeći sa Maldiva iz naizgled bizarnog razloga. Odbio je da primi vakcinu protiv koronaviru­sa, kao još nekoliko stranih fudbalera. Nije napisao poruku, ali se potajno nada da će ponovo braniti za Maziju.

U ispovesti za „Alo!“ovaj 29-godišnjak otkriva konkretne razloge privremeno­g rastanka s Maldivima i zanimljivo­sti života na delu zemaljske kugle koji s pravom nazivaju raj na zemlji.

- Mnogi plaćaju aranžmane od 940 pa do 2.000 evra, povratnu avionsku kartu 1.200 evra, lete 12 sati, uz obavezan PCR test, da bi proveli nekoliko dana na Maldivima, a ja sam mesecima uživao. Jednostavn­o, Mazija je tražila golmana, a Petar Planić, koji je za nju godinama igrao, ponudio je moj CV i nije bilo problema da odmah sklopimo ugovor. Posle desetak klubova u Srbiji, Makedoniji i BIH, posrećilo mi se da branim za najbolji maldivski klub koji igra i u azijskoj Ligi šampiona.

I onda šok, zbog koronaviru­sa?

- Gotovo svi strani fudbaleri odbili su da prime indijsku verziju „Astra zeneka“vakcine, koja u to vreme još nije bila istražena. Pošto nismo hteli da rizikujemo, Planić, moja malenkost i golman Jelovac, koji je bio u Iglsima, vratili smo se u Srbiju.

Utisci o rajskom ostrvu?

- Maldivi su dostigli turistički maksimum. On im je, uz ribarstvo, glavni izvor prihoda. Planić i ja smo živeli u soliteru na devetom spratu u glavnom gradu Maleu,

u kojem se sve odvija. Gusto je naseljen i ima mnogo višespratn­ica.

Koristili ste automobil?

- Nipošto! Svi voze motore i gužve su katastrofa­lne. Retko se poštuju zakoni u saobraćaju, tako da se nisam usudio da vozim, a inače kola je praktično nemoguće voziti i naći parking. Svi koriste taksi i tovarna vozila. Grad je mali i sa jednog na drugi kraj može da stigne pešice za pola sata.

Hrana i klima?

- Jeli smo u restoranu koji nam je bio na pet minuta od stana. Hrana je uglavnom indijska i lokalna, koja je previše začinjena za naš ukus. Najviše smo jeli ribu, pirinač, govedinu, povrće i piletinu. Muslimansk­i su na

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia