Alo!

Ko vreða predsednik­a, moraaee da ide u zatvor!

Svaki žitelj Evropske unije suočava se sa zatvorskom kaznom od nekoliko meseci do nekoliko godina ako se usudi da se sprda sa državom

-

Poljski pisac Jakub Zulčik mogao bi da provede tri godine iza rešetaka jer je za predsednik­a države Andžeja Dudu, koji je osporavao pobedu Džoa Bajdena na izborima u SAD, na društvenim mrežama napisao da je moron. Iako su ovakvi slučajevi relativno retki u drugim evropskih zemljama, to ne znači da ne postoje zakoni protiv tih „zločina“: mnoge države EU, koje se inače ponose svojom demokratij­om, ljudskim pravima i naročito slobodom govora, imaju specijalne oštre zakone koji štite nacionalne simbole i šefove država i vlada.

Vređanje kralja Belgije, na primer, na osnovu zakona iz 1847. godine, ozbiljan je zločin i kažnjiv je sa do tri godine zatvora, a ako neki neoprezni Belgijanac uvredi člana kraljevske porodice, može da dobije dve godine. U Danskoj, vređanje kralja ili šefa države kažnjivo je sa do četiri godine zatvora, navodi danski krivični zakonik. A ako se neko drzne i uvredi dansku kraljicu, kraljičinu majku ili naslednika, može da robija tri godine.

Francuska je 2013. odustala od zakona na osnovu kog je vređanje predsednik­a krivično delo ali su poslanici u parlamentu jednoglasn­o usvojili uredbu prema kojoj predsednik Republike ima „specijalnu zaštitu“od kleveta i uvreda, koja povlači novčanu kaznu od 45.000 evra.

Nemačka je promenila svoje zakone o kleveti 2017. godine posle sukoba sa Turskom oko nemačkog komičara koji je uvredio turskog predsednik­a Redžepa Tajipa Erdogana, rekavši da Erdogan „voli seks sa životinjam­a“. Tada je u Nemačkoj dekriminal­izovano vređanje stranih predsednik­a, ali je uvreda nemačkog predsednik­a i dalje zločin kažnjiv sa do pet godina zatvora. U Grčkoj, svako ko uvredi ili okleveta grčkog predsednik­a može da završi iza brave na maksimum tri meseca, a grčki ustav dozvoljava zaplenu svih publikacij­a za koje se proceni da su uvredile šefa države ili premijera. Italijansk­i krivični zakonik propisuje da svako ko uvredi „čast i prestiž“predsednik­a Italije može da provede od jedne do pet godina u zatvoru, a ako neki novinar okleveta predsednik­a, može u tamnici da provede i koju godinu više.

 ??  ??
 ??  ?? Predsednik Italije Serđo Matarela
Kralj Belgije ne sme da se vređa
Predsednik Poljske nazvan moronom
Predsednik Italije Serđo Matarela Kralj Belgije ne sme da se vređa Predsednik Poljske nazvan moronom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia