Alo!

Prodavci oterali bolesno dete!

Majka mališana koji boluje od dijabetesa: Život mog deteta je vredeo 17 dinara

- E. A.

Da postoje ljudi koji ne bi pomogli detetu kojem je pozlilo teško je poverovati. Ipak, slučaj koji se u subotu desio u Bačkoj Palanci dokazao je da je i to moguće.

Naime, nakon što mu je vrednost šećera u krvi toliko pala da je postojala opasnost da umre nasred pločnika, četrnaesto­godišnji Mihajlo S. zamolio je radnike u prodavnici „Podunavlje“u Bačkoj Palanci da mu daju slatkiš, kako bi grčevi prestali i kako ne bi upao u komu. Oni su ga isterali iz radnje, a dečak je od grčeva i slabosti pao ispred radnje.

Kako je ispričala majka ovog dečaka, njen sin je dobro upoznat sa svojim stanjem i uvek sa sobom nosi čokoladicu, za slučaj krize, međutim, ovog puta to nije bilo dovoljno.

- Sin je posle obroka izašao da prošeta sa drugom. Sa sobom je poneo jednu čokoladicu i čokoladnu bananicu, aparat za merenje šećera i pen-insulin. Pozlilo mu je i šećer mu je bio 3,2, a normalne vrednosti su od četiri do šest. Pojeo je obe čokoladice, ali šećer mu je pao na 1,9. Tresao se, grčili su mu se svi mišići - ispričala je majka Marija Milanov.

Tada su, kaže, oba dečaka ušla u prodavnicu, gde su trgovcima objasnili da Mihajlo ima dijabetes, da mu je pozlilo i zamolili za jednu bananicu da bi se povratio.

- Rekli su im: „Ako nemaš para, izađi“. Dok je izlazio iz prodavnice, noge su ga izdale i pao je na beton. Poslednjim atomima snage dao je drugu telefon i zamolio ga da zove tetku, jer je znao da sam ja na poslu. Drug je ponovo ušao u prodavnicu i ne videvši drugo rešenje, pokušao da ukrade bananicu. Trgovac mu je lupio šamar i isterao ga napolje - ispričala je Marija.

Na sreću, Mihajlova tetka je stigla za pet minuta.

- Zatekla ga je kako leži na betonu i grči se. Drug je plakao. Sekunde su ga delile od sigurne smrti - priča ona.

Nakon agonije koju je prošla spasavajuć­i sina, Marija se obratila prodavcima u trgovini „Podunavlje“:

- Dobar dan, ja sam majka dečaka čiji je život sinoć koštao 17 dinara. Došla sam da vas pitam da li biste, da je on sinoć umro kao pseto ispred vaše radnje, mogli da me danas pogledate u oči?

Prodavci su joj, kaže, odgovorili da verovatno ne bi.

- Rekli su mi i da ne znaju šta je dijabetes, te šta bi bilo da svaki dan neko traži nešto, a ja sam im na to odgovorila da ne moraju da znaju šta je dijabetes da bi bili ljudi. Pa ne dolazi valjda svaki dan neko dete i moli za bananicu da bi ostalo živo?! - kaže Marija.

Rekli su im: „Ako nemaš PARA, IZAĐI“. DOK JE IZLAZIO iz prodavnice, noge su ga izdale i pao je na beton

Da je umro ispred radnje, da li biste mogli da me POGLEDATE U OČI!?

 ??  ??
 ??  ?? Mališani sa dijabeteso­m suočavaju se sa brojnim traumama
Marija i Mihajlo
Mališani sa dijabeteso­m suočavaju se sa brojnim traumama Marija i Mihajlo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia