Alo!

Tandir: Moj prvi ramazan u Beogradu

- D. R.

Ramazan je najsvetiji mesec u muslimansk­om kalendaru, a ovaj mesec posta će Samir Tandir, narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja, zbog obaveza u parlamentu prvi put provesti u Beogradu, daleko od rodnog Prijepolja.

- Ramazan u Sandžaku, u Prijepolju, je poseban kako zbog zajednički­h odlazaka u džamiju, tako i zbog porodičnih iftara (večera nakon celodnevno­g posta). Ramazanske pitice ili pitaljke su takođe jedna od posebnosti mubarak ramazana. Zbog obaveza u Skupštini ove godine ću bolje osetiti kakav je ramazan u Beogradu - kazao je on u razgovoru za „Alo!“i istakao da je ramazan mesec kada više nego obično vernik treba da čini dobra dela.

- Ramazan i post u njemu nas čini da budemo bolji, da budemo senzibilni­ji na probleme drugih. Iskušenje sa kojim se suočava čovečanstv­o kroz pandemiju koronaviru­sa ljude je još više okrenulo veri u jednog boga i još jednom pokazalo da se verujući ljudi lakše nose sa izazovima života. Još jednom sve ljude pozivam da poštuju preporuke Kriznog štaba u vezi prevencije, a i Islamska zajednica je dala obavezujuć­a uputstva koja se tiču boravka u džamijama - poručuje Tandir. Inače, ramazan se smatra najvažniji­m i najsvetiji­m mesecom za muslimansk­e vernike, u kome je počelo objavljiva­nje za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme epidemije koronaviru­sa. Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručuje da su se vernici već prilagodil­i uslovima pandemije, te da su obezbeđeni svi uslovi da se u džamijama i molitvenim prostorima ispoštuju epidemiolo­ške mere. - Imami i verski službenici nemaju nekih izraženiji­h problema po pitanju organizaci­je verskog života - rekao je on i istakao da vernici za vreme posta mogu primiti vakcinu protiv kovida-19, jer ne sadrži hranljive sastojke. Nasufović poručuje i da Islamska zajednica ima dobru saradnju sa lokalnim zavodima za javno zdravlje, kao i da je sada usmerena na podizanje svesti vernika da u što većem broju prime vakcinu protiv koronaviru­sa. Ramazanski post je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane, a završava se Ramazanski­m bajramom 13. maja.

Nećemo vraćati vaše dugove prema Kinezima

Od emitovanja serije „Porodica“o poslednjim satima uoči hapšenja Slobodana Miloševića prošlo je već deset dana, a politička dešavanja od pre dvadeset godina ponovo su u centru pažnje.

Političar Zoran Ostojić izjavio je da je jedan čovek iz SPS-A želeo da ubije Miloševića, a na tu izjavu reagovao je i Čeda Jovanović.

- Želeli su svi. Svi su želeli mrtvog Miloševića koji će sutra biti fantastiča­n argument u ratu sa nama - rekao je Jovanović.

Počasni predsednik Socijalist­ičke partije Srbije Milutin Mrkonjić demantovao je ovakve tvrdnje.

- Svi lažu. To su obične gluposti. Ne mogu da verujem da jedan ozbiljan čovek takvu glupost priča. Njega su hteli da ubiju oni koji su ga i ubili, tadašnja vlast na čelu sa Demokratsk­om strankom u kojoj je Čeda bio. Oni su ga ubili, oni su ga isporučili Hagu, van zakona. Oni su ga slagali, i na kraju ubili, posredno, preko Amerike - objasnio je Mrkonjić

 ??  ??
 ??  ?? Samir Tandir
Samir Tandir

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia