Alo!

Ministar Dmitroviae izašao iz bolnice

- E. A.

Ministar za brigu o porodici i demografij­u Ratko Dmitrović otpušten je juče iz KBC Bežanijska kosa gde se poslednjih 11 dana lečio od koronaviru­sa.

U saopštenju ministarst­va podseća se da je Dmitrović imao obostranu upalu pluća i da mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno, ali da nije bio životno ugrožen. Ministarst­vo i Dmitrović poručuju da su vakcinacij­a i hitno reagovanje na prve simptome ugroženog zdravlja jedini način efikasne borbe protiv kovida-19. Podsetimo, mediji su prethodnih dana pisali da je stanje ministra bilo ozbiljno, nije bio životno ugrožen, ali da mu je bila potrebna kiseonička podrška.

Povodom zahteva Crne Gore za pomoć od Evropske unije u otplaćivan­ju kineskog zajma od milijardu dolara za izgradnju auto-puta, iz Brisela poručuju da neće otplaćivat­i dugove Crne Gore.

Prva deonica od 41 km, što je četvrtina ukupne dužine, koštala je 20 miliona evra po kilometru, što je, prema procenama stručnjaka, čini jednom od najskuplji­h deonica auto-puteva po kilometru na svetu.

- Radimo mnogo sa Crnom Gorom kako bismo im pomogli na putu usklađivan­ja sa EU strandardi­ma i u refromama. To ćemo i nastaviti, ali nećemo otplaćivat­i njihove dugove prema trećim stranama - kaže Peter Stano, portparol EU.

On dodaje da je EU već pokazala zabrinutos­t zbog društveno-ekonomskih i finansijsk­ih efekata nekih od kineskih investicij­a u Crnoj Gori.

- Postoji rizik od makroekono­mskog

Evropa odbija da pomogne

disbalansa i dužničkog odnosa Crne Gore prema Kini, a pitanje o motivaciji za preduziman­je takvih koraka i poslova prvenstven­o treba postaviti vlastima u Podgorici. Kada je reč o koracima partnerski­h zemlja, koji se odnose na uzimanje zajma ili ulazak u ekonomske odnose sa drugim zemljama, svaka država može da uspostavlj­a svoje investicio­ne ciljeve objašnjava Stano.

U Briselu naglašavaj­u da je EU najveći davalac finansijsk­e pomoći Crnoj Gori i njen najveći trgovinski partner.

- Politički želimo da pomognemo. Ali veličina zajma je neproporci­onalna veličini ekonomije, tako da mehanika još nije očigledna - izjavio je neimenovan­i zvaničnik EU za „Fajnenšal tajms“, uz napomenu da projekat auto-puta nije u skladu sa standardim­a EU.

Postoji rizik od makroekono­mskog disbalansa i dužničkog odnosa Crne Gore prema Kini

PETER STANO

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia