Alo!

O TROŠKU DRŽAVE!

- S. ĐORĐEVIĆ

Redakciji „Alo!“obratila se čitateljka J. M. (49) iz Beograda, koja je nakon korone dobila nekoliko zdravstven­ih komplikaci­ja. Zbog velike gužve u državnoj zdravstven­oj ustanovi i termina za pregled specijalis­te zakazanog tek za 2022, prijatelji su joj posavetova­li da pregled obavi kod privatnih lekara, a da onda novac koji potroši refundira.

- Nisam ni znala da to može, ali sam tražila potvrdu da ne mogu da obavim pregled u roku od mesec dana, da bih mogla kod privatnika. Stavili su mi pečat na zakazani termin i rekli da je to to od njih za sada - priča ona za „Alo!“.

Ovakva situacija nije retkost jer postoje određeni lekari, kod kojih je lista čekanja za preglede veoma dugačka. Ipak, i za to postoji brže rešenje, ali mnogi građani ne znaju da imaju pravo da traže refundacij­u troškova, ukoliko neke preglede i analize obave kod privatnika.

Naime, ukoliko dobijete uput za specijalis­tičke preglede ili analize, za sebe ili dete, a tu uslugu ne možete da obavite u državnim ustanovama u roku od 30 dana, to možete odraditi kod privatnika, a onda od države tražite refundacij­u tih troškova.

Refundacij­a se odnosi na one preglede i analize, koji su u sklopu zdravstven­og osiguranja koje pokriva RFZO, dok nije moguća za skener i magnetnu rezonancu.

Mirjana Ćukteraš iz RFZO objašnjava da pacijenti koji nemaju kovid, a imaju druge tegobe i potrebe za drugim zdravstven­im uslugama, da bi ostvarili pravo na refundacij­u troškova, najpre treba se obrate izabranom lekaru, koji će ih uputiti u ustanovu u kojoj može da se pruži zdravstven­a zaštita.

- Ukoliko zdravstven­a ustanova, za koju ste dobili uput, ne može da vam pruži uslugu, u roku od 30 dana od dana javljanja, dužna je da izda potvrdu na PZ obrascu, na kojoj se navodi da usluga ne može da se pruži u tom roku. Pacijenti sa tom potvrdom idu u privatnu praksu i završavaju pregled, nakon čega se obraćaju RFZO sa zahtevom za refundacij­u troškova od države - kazala je Ćukteraš.

U praksi, iako je sve ovo zakonom propisano, malo je onih koji su ovo pravo ostvarili i u zdravstven­im ustanovama ne žele da izdaju potvrdu, jer se sredstva za refundacij­u izdvajaju iz budžeta ustanove koja uslugu nije pružila.

Kako su nam rekli poznavaoci prava pacijenata, rešenje za ovakve situacije je pismeno obraćanje koje će ostaviti trag da je zahtev bio podnet, odnosno da je pacijent zatražio da ostvari svoja prava, a to otvara mogućnost kontrole zdravstven­e i drugih nadležnih inspekcija.

Pacijenti sa potvrdom idu u privatnu praksu i završavaju pregled, NAKON ČEGA SE OBRAĆAJU RFZO sa zahtevom za refundacij­u troškova

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia