Alo!

Okuka: Država mora DA „OČISTI“FUDBAL

- S. R.

UEFA je u sedište FSS-A poslala dokumentac­iju o fudbalskim mečevima u Srbiji za koje postoje sumnje da su namešteni, a prekaljeni stručnjak Dragan Okuka smatra da samo uz pomoć najviših državnih organa možemo da rešimo taj problem.

- Dok država ne odluči da „očisti“fudbal, kao što se čisti od kriminala i narko-dilera, teško da Fudbalski savez Srbije i fudbalski organi mogu to da reše - izjavio je Okuka, gostujući na Televiziji K1.

On kaže da Srbija treba da bude u centru pažnje javnosti zbog fudbalskih uspeha, ali da, nažalost, nije tako.

- Napravili smo sjajne rezultate dolaskom Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora, ali o tome niko u Evropi ne priča. U centru pažnje smo po nameštenim utakmicama, a tvrdim da to niko ne može da dokaže bez podrške države - rekao je Okuka, istakavši da se u Srbiji namešteni mečevi igraju više od 30 godina i da to svi znaju.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesiona­lnih fudbalera „Nezavisnos­t“, naveo je da su kao sumnjive utakmice označeni mečevi Prve lige, Železničar Pančevo - Borac i Trajal-jagodina.

Okuka smatra da se mečevi uglavnom nameštaju u slabijim ligama, gde pojedinci odlučuju o statusu igrača i trenera, koji imaju mala primanja. Zato je, prema njegovim rečima, naša liga kao nacrtana za te stvari.

On je naveo primer problema sa nameštanje­m iz Poljske, gde je kao trener Legije radio od 2001. do 2004. godine.

- Izbila je velika afera, gde su tri-četiri kluba izbacili u najniži rang takmičenja. Šest-sedam trenera je doživotno kažnjeno, kao i 50 fudbalera, 10 sudija, 20 predstavni­ka klubova. To je bio proces koji je trajao tri godine. Država je tako očistila fudbal. Bilo je rigorozno. Posle toga, TV prava za poljsku ligu je kupio francuski „Kanal plus“jer je postala poštena liga. TV prava za Superligu niko neće da uzme jer nije poštena - naveo je Dragan Okuka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia