Alo!

Roðen je Pape

-

Sudija Antoni Bandić bio je heroj meča Premijerli­ge Bosne i Hercegovin­e između Tuzle i Slobode.

On je igraču Tuzle Adnanu Džafiću spasao život, pošto se srušio na terenu, dok su ostali fudbaleri raspravlja­li o faulu na drugom delu terena.

Arbitar je video da je Džafić pao na zemlju,

Safet Sušić, bivši fudbalski reprezenta­tivac SFRJ, rođen je na današnji dan pre 66 godina u Zavidovići­ma. Bio je jedan od vodećih igrača Evrope i sveta u svojoj generaciji, a proglašen je i za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovin­e u proteklom veku.

Popularni Pape je za selekciju SFRJ upisao 54 nastupa, a 1981. bio je izabran za najboljeg igrača u državi.

Za Sarajevo je odigrao 350 mečeva i postigao više od 250 golova, a kada je sa 28 godina konačno stekao pravo odlaska pritrčao mu i izvadio mu jezik, sprečivši tako da se fudbaler uguši. Tek potom je Hitna pomoć ušla na teren.

Sudija Bandić tako je drugi put u karijeri spasao igrača na terenu, budući da je samo mesec dana ranije na duelu Sarajeva i Krupe takođe pružio pomoć fudbaleru Mirku Oremušu nakon sudara glavom s protivniko­m. u inostranst­vo, doživeo je fijasko. Sa Interom je potpisao predugovor, a onda prihvatio bolju ponudu Torina, zbog čega se klub iz Milana žalio Fudbalskom savezu Italije, koji je kaznio Sušića jednogodiš­njom zabranom dolaska u Italiju. On je zatim otišao u Pari Sen Žermen i tamo tokom devet godina ostavio dubok trag, a 1983. i zvanično je proglašen najboljim stranim igračem u Francuskoj. Igračku karijeru okončao je 1992. u francuskom Red staru, a potom se posvetio trenerskom poslu. Najveći uspeh ostvario je koncem 2013, kada je kao selektor obezbedio reprezenta­ciji BIH prvi put plasman na neko veliko takmičenje - Mundijal u Brazilu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia