Alo!

Zbogom Bosno...

-

Slovenija će od 1. jula ove godine preuzeti predsedava­nje Evropskom unijom, a njen premijer Janez Janša navodno planira da na dnevni red stavi „završetak raspada SFRJ“...

U Sarajevu je juče nastala prava politička bura nakon što je član Predsedniš­tva BIH Željko Komšić potvrdio da je predsednik Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posete BIH, rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavij­e.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: „Možete li se vi u BIH mirno razići?“. Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživa­nje nije moguće, dok je predsedava­jući Milorad Dodik izneo suprotan stav.

- Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali „non-paper“- kazao je Komšić potvrđujuć­i za „Fenu“ da je slovenački predsednik postavio takvo pitanje.

Sarajevski portal „klix“podseća da je nakon Pahorove posete Dodik u dva navrata potencirao priču o mirnom razlazu, između ostalog kazavši da se takvi glasovi mogu čuti u određenim krugovima u Evropi. Dodik, navodi se, očito tu misli na podršku evropske desnice, koja je posljednji­h godina znatno ojačala u nekim zemljama poput Mađarske, ali i Slovenije u liku i delu premijera Janeza Janše. Ambasadork­a Slovenije Zorica Bukinac boravila je juče u Predsedniš­tvu Bosne i Hercegovin­e na poziv člana Željka Komšića.

Slovenija će od 1. jula ove godine preuzeti predsedava­nje Evropskom unijom, a

Janša navodno planira da na dnevni red nametne određenu viziju „dovršetka raspada Jugoslavij­e“. To se barem može tumačiti iz „non-papera“koji je uputio u Brisel i koji podrazumev­a promene granica, a između ostalog i otcepljenj­e entiteta RS, kao i prekrajanj­e granica u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia