Alo!

Nurkić veliča Pavelićevu ustašku džamiju!

VELIKI SKANDAL KOŠARKAŠA BIH Vernici revoltiran­i što ih je izbrukao za Ramazan Objava košarkaša izazvala je žestoke osude, a njegovi brojni sunarodnic­i zatražili su da odmah obriše post i prestane da ih sramoti

- J. Đ.

Jusuf Nurkić, košarkaš iz BIH, čestitao je na društvenim mrežama početak Ramazana fotografij­om Poglavniko­ve džamije u Zagrebu iz 1944, perioda zločinačke NDH!

Njegova objava je, očekivano, naišla na burna reagovanja, budući da je reč o džamiji koju je sagradio Ante Pavelić i koja je po njemu nazvana Poglavniko­va džamija.

Pavelić je zgradu Doma likovnih umetnosti kralja Petra I Oslobodioc­a, izgrađenu 1938. godine, pretvorio 1944. godine u džamiju koju je lično otvorio, a blagoslovi­o ju je Alojzije Stepinac.

Na ulaznim vratima tada je postavljen natpis:

„U slavu i u znak ljubavi spram Alaha Boga jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanim­a podiže poglavnik dr Ante Pavelić ovaj velebni hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi viteškog naroda hrvatskoga, iskreni sledbenici uzvišene vere islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za odbranu i napredak lepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila.“

Ovakva čestitka košarkaša izazvala je žestoke osude, a njegovi brojni sunarodnic­i zatražili su da obriše post i da ih ne bruka. On post tokom jučerašnje­g dana nije bio obrisao, a teško je verovati da se zbunio i greškom postavio, te da nije znao navedene istorijske činjenice, s obzirom na to da je naveo vreme i mesto na kojem se nalazila navedena džamija, koja je posle Drugog svetskog rata srušena.

- Od toliko lepih bosanskih džamija, ti si stavio ono što je za vreme zločinačke tvorevine na silu pretvoreno u džamiju? Ovo na slici je simbol učešća muslimana u ustaškim zločinima, i svako normalan se toga stidi! jedan je od brojnih komentara ispod sporne fotografij­e.

- Nurkiću, praviš nam medveđu uslugu.

Obriši ovo živ bio

- glasi drugi.

- Gde je mozak? Šta mu se desilo? - zapitao se treći korisnik Tvitera, a onda je njegov sunarodnik zaključio:

- Dečko, reci mi, molim te, kako se čovek odluči jedno jutro da ustane i ispadne glup u javnosti? Pošto je Ramazan, neću te vređati, tebi samom je uspelo da uvrediš islam ovim potezom. Svaka čast. Meni žao tebe... kapiram bolje ne umeš - napisao je on.

 ??  ?? „Na ovoj slici je simbol učešća muslimana u ustaškim zločinima, i svako normalan se toga stidi!“- poručili muslimani Nurkiću
„Na ovoj slici je simbol učešća muslimana u ustaškim zločinima, i svako normalan se toga stidi!“- poručili muslimani Nurkiću

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia