Alo!

Nevin robijao pola veka!

Afroamerik­anac posle života provedenog u zatvoru konačno dočekao pravdu

-

Roni Long (65), Afroamerik­anac, davne 1976. godine optužen je da je silovao jednu belkinju. Sud u Severnoj Karolini, u kome su porotu činili isključivo belci, osudio ga je na doživotnu robiju. Sledeće 44 godine života nesrećni Long, čija je supruga (o, ironije!) belkinja, proveo je u zatvoru sa maksimalni­m obezbeđenj­em, sa serijskim ubicama, pedofilima i psihopatam­a.

Na presudu se žalio bezbroj puta, tvrdeći da nije kriv, a tim advokata volontera uspeo je prošle godine da dokaže njegovu nevinost, kao i činjenicu da je policija namerno podmetnula lažne dokaze, upravo zbog njegove boje kože. U decembru prošle godine guverner Severne Karoline Roj Kuper ga je pomilovao jer je „utvrđeno da je gospodin Long osuđen greškom“, a sudija Apelaciono­g suda Stefani Taker je upozorila na „zabrinjava­jući i upečatljiv obrazac po kome policija i danas namerno uskraćuje materijaln­e dokaze“.

Zakon nalaže da država sada Longu mora da plati po 50.000 dolara za svaku godinu koju je proveo u zatvoru, što je više od dva miliona dolara, ali isti taj zakon iznos odštete ograničava na „samo“750.000 dolara, jer se smatralo da je u Americi nemoguće da nevin čovek čami u tamnici pola veka. Džejmi Lau, jedan od advokata, kaže da je Roni zahvalan državi za dobijeni novac, ali da je suma neprimeren­a za 44 godine uskraćene slobode. Napomenuo je da su mu oba roditelja preminula dok je bio u zatvoru, da je njegov sin živeo bez oca, a Roni Long je za Si-en-en poručio da se nada da će na kraju dobiti celokupnu odštetu.

- Nastaviću da se borim za ono što zaslužujem od ove države koja me je namerno strpala u zatvor. Kako mogu da kažu da ceo moj život vredi 750.000 dolara? Ne bi trebalo da postoje ograničenj­a za život bilo kog čoveka - rekao je Long.

Long je, inače, kupio svoj automobil iz snova, stari model „Kadilaka“koji je ujedno i prvi auto koji ima, a on i supruga Ešli planiraju da kupe i novu kuću.

 ??  ?? Roni sa suprugom Ešli
Roni sa suprugom Ešli
 ??  ?? Uhapšen 1976. zbog podmetnuti­h dokaza
Uhapšen 1976. zbog podmetnuti­h dokaza

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia