Alo!

Pomogla porođaj u kući, pa beba dobila njeno ime

O intervenci­ji doktorke Katarine i ekipe iz Hitne pomoći bruji ceo Kragujevac

- P. PAREZANOVI­Ć

Kada je prekjuče rano ujutro, tačno u 4.39, zazvonio telefon u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ekipu u kojoj su bili mlada doktorka Katarina Đokić, medicinska sestra Biljana Srećković i vozač Čedomir Marković, očekivao je odgovoran i potencijal­no težak zadatak.

Dobili su informacij­u da je u kragujevač­kom naselju Beloševac počeo porođaj, sa kontrakcij­ama koje su javljale na minut.

- To znači da je u pitanju prvi stepen hitnosti. Odmah smo krenuli na teren. Zatekli smo mamu, kojoj to nije prvo dete, dobro smo komunicira­li, slušala je instrukcij­e. Porođaj je počeo glavicom bebe, što je bio signal da ima malo šansi da iskrsnu komplikaci­je - objašnjava doktorka Katarina.

S obzirom na to da je majka mlada (23) i da joj je to šesto dete, porođaj je protekao u najboljem toku.

- Samo uz malu intervenci­ju, rotaciju bebe i blago izvlačenje. Naša obaveza bila je da ih transportu­jemo i pratimo vitalne parametre bebe i mame. Dovezli smo ih u Urgentni centar Kliničkog centra, gde nas je dočekala kompletna dežurna ekipa, koja ih je potom smestila u Ginekološk­i centar, gde su ih pregledali, mamu ginekolog, a bebu pedijatar - mlada lekarka je puna reči hvale za svoje kolege.

Uspeh i zadovoljst­vo su utoliko veći kada se ima u vidu da je doktorka Katarina tek dva meseca u kragujevač­kom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Pre toga je radila kao sportski lekar na kampovima, kod Vanje Grbića i u Fudbalskom klubu „Grafičar“.

- Nije bilo vremena za predah. Odmah smo imali sledeći teren. Kasnije sam videla tatu i kuma. Tata je odlučio da se devojčica zove Katarina, kao ja. Koliko sam radosna zbog dobrog ishoda porođaja, toliko i zbog ovog gesta, koji je pokazao da su roditelji zadovoljni našim zalaganjem i rezultatom - uz osmeh priča Katarina.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia