Alo!

„Ja sam Jezikilj“

- DUŠAN STAMENKOVI­Ć

Smešten u bunker težak oko 700 kilograma, sa čeličnom konstrukci­jom, višestruki ubica je na pitanje predsedava­jućeg sudije Fermina Hernandeza da li je Biblija toliko važna da je morao zbog nje da ubije, odgovorio kratko i bez oklevanja: „Da“.

- Nisam imao ništa protiv svojih žrtava. Ubio sam ih u samoodbran­i. Hteo sam da vratim svoju Bibliju, a oni su me iznenadili. Njihova smrt je bila sudbina.

Kako su preneli lokalni mediji, Norbert Feher se u zatvoru i Italiji, gde je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva barmena i čuvara šume u aprilu 2017, nazvao Jezikilj, i to po jednom od velikih starozavet­nih proroka iz Judeje, koji je 597. godine pre nove ere s jevrejskim narodom porobljen i odveden u Vavilon. Feher je od suda zahtevao i da na sledeće suđenje dođe kao „prosvećen čovek“.

Oružje sam koristio samo kada nije bilo druge alternativ­e - rekao je u svoju odbranu Igor Rus. Upitan da objasni šta se konkretno dogodilo 14. decembra 2017, kada je ubio farmera Hosea Luisa Iranca i dvojicu službenika Civilne garde Viktora Romera i Viktora Hesusa Bakaljera, Feher se pravdao da je čuo zvuk punjenja oružja i da je zbog toga pucao u njih.

- Pucao sam sa određene udaljenost­i u farmera, a kasnije još jednom kada je pokušao da pobegne. Ukrao sam njegov kamion, ali sam se vratio jer sam zaboravio Bibliju. U tom trenutku iznenadili su me pripadnici Civilne garde, kojima sam ispalio po 20 metaka u svaku ruku. Moja namera nije bila da ih ubijem. Da sam to hteo, ciljao bih u lice. Samo sam želeo Bibliju. Ne ubijam ljude tek tako - izneo je šokantne detalje Feher.

Međutim, njegov branilac Huan Manuel Martin Kalvente je, pokušavaju­ći da se izbori za manju kaznu svog branjenika, tvrdio da su zločini koje je on počinio posledica psihičkog poremećaja „ratne neuroze“, budući da je Feher tvrdio da ima vojnu prošlost.

- Neuroza ljude tera da stvarnost percipiraj­u na potpuno drugačiji način od drugih i oni smatraju da je napad najbolje rešenje - rekao je advokat.

Sudija je uvažio njegov prigovor i postavio pitanje Igoru Rusu da li pati od anksioznos­ti koja bi mogla da utiče na njegovu odluku da ubije, ali je opet dobio kratak i šokantan odgovor:

- To je bolest slabih - kazao je Feher.

Optuženi je, inače, tri sata mirno i spokojno odgovarao na pitanja svih strana, a bilo je čak i slučajeva kada je ustajao kako bi objasnio svoje postupke. On je svedočio s modricama na licu i zavojem na uhu, budući da je u nedelju izazvao incident u zatvoru „Duenas“, kada je keramičkim pločicama posekao četvoricu stražara koji su došli da ga premeste u zatvor „Zuera“u Saragosi.

Pripadnici­ma Civilne garde ispalio sam po 20 metaka u svaku ruku. Moja namera nije bila da ih ubijem. Da sam to hteo, ciljao bih u lice

FEHER

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia