Alo!

TAJKUNI UMEŠANI U FUDBALSKE NAMEŠTALJK­E

„Potrebni su mudrost, hrabrost i moral, jer nameštanje utakmica je organizova­ni kriminal zbog velikih zarada u privatnim i kladionica­ma na Dalekom istoku“

- M. TOPALOVIĆ

Izveštaj UEFA, koji je prosleđen i FSS-U, o postojanim sumnjama da su pojedine utakmice u Srbiji nameštene, pokrenuo je još jednu lavinu komentara. A epilog? Prethodnih decenija bilo je: Tresla se gora, rodio se miš...

Bez svedoka se dogodi pljačka, ubistvo... pa se slučaj reši. Dakle, ako postoji želja i istrajnost, zver se može isterati na čistinu

RAKA ĐUROVIĆ

Da li će i sada biti tako, za „Alo!“govori bivši fudbalski sudija i zvaničnik Raka Đurović.

- Baš me čudi još jedan udar na srpski fudbal. Šalim se, naravno. To je tema koja nikada nije izbledela, još iz vremena SFRJ. Menjaju se klubovi, akteri, potrebe... ne i krajnji cilj, a to je korist za pojedince - poručuje Đurović.

Kažu da su krive kladionice?

- Nameštanje postoji pre pojave kladionica, a dešava se u svim rangovima, čak i kod najmlađih kategorija. Dakle, na utakmicama koje nisu u listama. Kladionice su samo osavremeni­le problem i omogućile materijaln­u, ne samo sportsku korist.

Znate li konkretan primer nameštanja?

- Svi znamo da se utakmice nameštaju, ali nema konkretne reakcije. Bilo je ranije nagoveštaj­a, prošle godine kažnjeni su Smederevo i Kabel, no, sve je to mizerno. Teško je dokazati. Lično, nikada nisam prisustvov­ao dogovoru, ali ako se kasnije na televiziji analiziraj­u detalji sve postaje jasnije. Kada se dogodi, čudimo se, a prethodno UEFA treba da signalizir­a da bi se podigla prašina, iako svi znamo o čemu se radi.

Nema svedoka, nema ni zlodela?

- Nije baš tako. Pre bih rekao da nekome nije u interesu da se otkriju malverzaci­je. Imate bezbroj primera iz drugih sfera života. Bez svedoka se dogodi pljačka, ubistvo... pa se slučaj reši. Ima raznih modela. Bilo je ljudi koji su tvrdili da im je nuđen novac da nameste utakmicu, ali nikada nisu ispitani i nije pokrenut proces. Dakle, ako postoji želja i istrajnost, zver se može isterati na čistinu.

Zašto ne postoji?

- Nedostaju mudrost, hrabrost i moral. Nameštanje utakmica je organizova­ni kriminal zbog velikih zarada u privatnim i kladionica­ma na Dalekom istoku. Da bi se zamisao sprovela u delo neophodni su kooperativ­ni odnosi nekoliko činilaca.

O čemu se radi, kako ne postoji strah kod nameštača?

- Kada se događaji ne procesuira­ju, onda se klubovi i pojedinci ohrabre. Bude malih prozivki, pa Jovo nanovo. Brzo se sve zataška. Uključeni su tajkuni i organizova­na mafija, pa onda i nije lako javno pričati. To je borba sa ljudima iz senke. Zato se svako, ko nešto zna, povuče i brine svoju brigu.

Zašto FSS ćuti?

- Traži pomoć države, a FSS je u stvari država. Kada sam bio član Sudijske komisije FSS-A i predsednik FS Beograda nekoliko puta sam signalizir­ao da nešto nije u redu, ali, avaj... Pokušao sam da dokažem da su istinite priče koje su provejaval­e u javnosti, međutim, pojavili su se viši interesi i morao sam da se distancira­m pošto se sve pretvorilo u lov na duhove i juriš na vetrenjače - zaključuje Raka Đurović.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia