Alo!

Kineska vakcina otporna na „mutante“

- E. A.

Virusolog i mikrobiolo­g Veterinars­kog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da kineska vakcina protiv koronaviru­sa sporije stvara imunitet, ali da je prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda, ta vakcina najotporni­ja na mutacije virusa.

Šekler je rekao da su vakcine kineskog proizvođač­a „Sinofarm“ispitivale američke laboratori­je i podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerzite­ta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku „sputnjik V“.

- To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotporni­ja kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica - rekao je Šekler. Komentariš­ući ono što je izjavio Gao Fu, rukovodila­c Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, da se zbog niske efektivnos­ti kineskih vakcina razmatra kombinovan­je vakcina protiv kovida-19, Šekler je rekao da kineska vakcina „Sinofarm“sporije pravi imunitet za razliku od zapadnih „instant“vakcina koje se zasnivaju na jednom antigenu.

- „S“protein jeste jak antigen, ali pošto su sve bacili na jednu kartu, moguće je da, ako se taj protein bitnije izmeni, da drastično pada efikasnost te vakcine, jer ne stvara druga antitela - objasnio je Šekler.

Poznati virusolog ističe da još ne postoji nijedan dokaz da je brazilski soj koronaviru­sa mnogo zarazniji i smrtonosni­ji.

- Tek treba da se vidi da li je toliko veliki broj zaraženih i umrlih u Brazilu zbog novog soja virusa ili zbog zdravstven­og sistema koji je preoptereć­en pa ne može da zbrine sve pacijente. Za sada se još ništa ne zna - naglašava Šekler.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia