Alo!

Po Noletu nazvan SLATKOVODN­I PUŽ!

Poslednjih godina najbolji teniser sveta sve češće ima tu čast da se po njemu nazivaju ulice, sokaci, avioni…

- A. P.

Puž zvani Novak Đoković! Ne, nije šala iako „na prvu“zvuči možda smešno. Ali ako vam kažemo da je u pitanju izuzetno retka, novootkriv­ena vrsta životinje koja je nazvana u čast najboljeg tenisera sveta, shvatate da zapravo i nije mala stvar.

Naime, u kraškom izvoru u blizini Podgorice slovački biospeleol­og Jozef Grego i profesor Vladimir Pešic pronašli su novu vrstu slatkovodn­og puža kojoj su ime dali po Đokoviću.

- Travunijan­a Djokovici je inače jedna od najinteres­antnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja

Crne Gore i jedna od najređih vrsta na svetskom nivou. Jedinstven­a kao i Novak - otkrio je Pešić.

Ali nije ovaj mali puž jedini koji je dobio ime po srpskom asu. Evo šta je sve poslednjih godina nazvano po njemu…

Prva letelica „Er Srbije“nosi ime Novak Đoković. Najbolji teniser sveta deo je serije „Živih legendi Srbije“u kojima su avioni nazivani po našim poznatim i uspešnim ljudima.

Jedan od skorijih primera, a verovatno i najveći uspeh, je to što je po Noletu nazvana jedna ulica na Kosovu i Metohiji, a svemu na značaju daje i činjenica da je za ovu odluku glasao i albanski deo stanovništ­va. Tako da ako vas put nekad nanese u opštinu Klokot imaćete priliku i da prošetate Ulicom Novaka Đokovića. Nešto slično možete videti i u Drvengradu na Mokroj gori gde je naš proslavlje­ni filmski reditelj Emir Kusturica sokače nazvao po najboljem srpskom teniseru svih vremena.

A da divljenju liku i delu srpskog tenisera nema granica pokazuje i primer iz Bosne i Hercegovin­e. Tako jedna ski staza na Jahorini nosi ime prvog reketa sveta.

Naravno, tu je i veliki broj dečaka rođenih poslednjih godina koji su nazvani Novak upravo po teniseru, i to ne samo u Srbiji, već i širom sveta.

 ??  ?? Lokalitet gde je pronađen Travunijan­a Djokovici
Lokalitet gde je pronađen Travunijan­a Djokovici
 ??  ?? Drvengradu Ulica u i na KIM
Drvengradu Ulica u i na KIM
 ??  ?? Avion u floti „Er Srbije“
Avion u floti „Er Srbije“
 ??  ?? Ski staza na Jahorini
Ski staza na Jahorini
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia