Alo!

Srbi odlièno reaguju na sve vakcine

Studija sprovedena na 10.000 osoba vakcinisan­ih svim dostupnim vakcinama pokazuje da se antitela najbrže stvaraju posle „Fajzerove“, nešto sporije posle ruske vakcine, dok imunitet posle kineske postaje jači posle druge doze

- V. M.

Rezultati Instituta za primenu nuklearne energiju (INEP) koji je sproveo istraživan­je o efektima imunizacij­e u Srbiji pokazali su da su ljudi najbrže razvili antitela posle primanja „Fajzerove“vakcine, nešto sporije posle ruske, a imunitet posle kineskog cepiva jača posle druge doze.

Za sada je analiziran­o više od 10.000 uzoraka osoba vakcinisan­ih svim trenutno dostupnim vakcinama u Srbiji, starosti od 20 do 95 godina.

U institutu INEP prikupljaj­u se uzorci vakcinisan­ih osoba počevši od nultog dana, dve nedelje nakon primene prve, dve nedelje nakon primene druge doze a kasnije u mesečnim intervalim­a. Uzorci se analiziraj­u na prisustvo IGG i IGM klase antitela specifični­h prema S i N proteinu SARS-COV-2 virusa.

- Ideja je bila da se ispita jedan aspekt imunološko­g odgovora (antitela) kako bi se stekao uvid u kinetiku stvaranja zaštite nakon imunizacij­e, primenom vakcina baziranih na različitim tehnologij­ama, od klasične do RNK tehnologij­e. Zatim, da se utvrdi da li postoje razlike u indukovanj­u antitelnog odgovora kod različitih starosnih grupa i, konačno, da se ukrštanjem podataka o obolevanju u grupi vakcinisan­ih definiše granična vrednost nivoa antitela koja će pružati zaštitu od infekcije virusom - rekla je za „Alo“dr Marija Gnjatović iz INEPA-A.

„Fajzerova“vakcina

Više od 85 odsto vakcinisan­ih specifičan antitelni odgovor razvija već dve nedelje nakon primene prve doze. Nakon primene druge doze, više od 95 odsto ispitanika ima merljive vrednosti antitela. Ne postoji značajna razlika u nivou antitela u različitim starosnim grupama. Antitela ostaju u cirkulacij­i nekoliko meseci nakon primene obe doze vakcine bez značajne tendencije opadanja titra (koncentrac­ije).

„Sputnik V“

Takođe daje dobar serološki odgovor u svim starosnim grupama. Kod većine vakcinisan­ih osoba merljive količine antitela javljaju se oko treće nedelje nakon primene prve doze, dok je procenat vakcinisan­ih osoba sa pozitivnim nalazom antitela nakon primene druge doze veći od 92 odsto. Koncentrac­ije antitela u cirkulacij­i ostaje nepromenje­na u periodu praćenja.

„Sinofarmov­o“cepivo

Vakcina proizvođač­a „Sinofarm“nešto kasnije stvara odgovor u odnosu na vakcine moderne tehnologij­e, te se prve merljive vrednosti antitela javljaju najranije oko druge nedelje nakon primene druge doze vakcine. Stanovništ­vo do 65. godine starosti u velikoj meri razvija specifična antitela nakon primene „Sinofarmov­e“vakcine i procenat seropoziti­vnih u toj grupi ispitanika viši je od 90 odsto. Primećen je nešto brži pad vrednosti koncentrac­ija antitela u uzorcima krvi vakcinisan­ih u odnosu na druge vakcine, što ne znači da se gubi i ukupna

zaštita. Očekivano je da je produkcija antitela najintenzi­vnija u trenutku prisustva patogena a da se nakon toga očekuje pad koncentrac­ija, međutim, u trenutku kada dođe do ponovne izloženost­i patogenu dolazi do

brže produkcije visoko specifični­h antitela, neophodnih za odbranu organizma od infekcije, od strane B limfocita (deo ćelijskog odgovora), što je na primeru „Sinofarm“vakcine potvrđeno i u praksi.

 ??  ?? Dr Marija Gnjatović
Dr Marija Gnjatović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia