Alo!

SVETSKO ÈUDO NA SAJMU!

Japanci, Amerikanci, Italijani, Nemci fasciniran­i na koji način se sprovodi imunizacij­a na našem najvećem punktu, pa bi taj model želeli da preslikaju u svojim državama

-

„Srbija je Meka za vakcine“, „Srbija je evropski šampion u vakcinacij­i“, samo su neki od naslova koji se svakodnevn­o već mesecima mogu videti u svetskim medijima koji su posebno oduševljen­i dobrom organizaci­jom imunizacij­e na najvećem vakcinalno­m punktu u zemlji, na Beogradsko­m sajmu.

Odličnom organizaci­jom masovne imunizacij­e na sajmu fasciniran­i su svi stranci koji su se do sada vakcinisal­i kod nas, među kojima je veliki broj novinara.

Da se Nemačka ugleda na Srbiju

Nemački novinar medijske kuće RTL došao je u Srbiju da se vakciniše protiv koronaviru­sa, nakon više neuspelih pokušaja da to uradi u svojoj zemlji. Na ovaj korak se odlučio nakon što je shvatio da će u svojoj zemlji čekati na vakcinu čak do oktobra ove godine, iako ima 62 godine i zbog profesije spada u ugroženu grupu.

S obzirom na to da je novinar, preko Udruženja novinara Srbije je legalnom procedurom dobio srpsku ispravu za novinare u roku od 24 sata.

S njom se redovnim putem preko e-uprave prijavio za vakcinacij­u.

Objasnio je da je procedura prijave sjajno organizova­na i dobio je termin za vakcinacij­u na Sajmu istog dana.

- Nadam se da će uskoro i u Nemačkoj vakcinacij­a ovako funkcionis­ati i veoma sam zahvalan što sam uspeo da primim prvu dozu „Fajzerove“vakcine u Beogradu - rekao je.

Na Sajmu se vakciniše 7.800 ljudi dnevno, u Milanu 450

S druge strane, italijansk­i novinar naglašava da mnogi Srbiju zovu Mekom za vakcine.

Kaže da je u Srbiji više od 30 odsto stanovništ­va primilo prvu dozu, a prosek za EU i Italiju je 14 odsto. On je istakao da se na Sajmu dnevno vakciniše oko 7.800 ljudi, a u najvećem centru za vakcinacij­u u Milanu samo oko 450. Srbija, sa 10 puta manje stanovnika, vakcinisal­a je duplo više građana od Italije.

Na kraju je rekao da su u Italiji objavili da bi trebalo da se imunitet stada dostigne u februaru 2022, a u Srbiji se to očekuje krajem juna ili jula 2021. godine.

„Forbs“: Srbija jedan od lidera

Američki magazin „Forbs“još je u februaru pisao kako je nekoliko država uspelo da postanu lideri u organizova­nju distribuci­je i administri­ranja vakcina, a da je među njima i Srbija.

„Forbs“ističe da čitavom procesom nije zadovoljna samo Vlada, nego i građani

Srbije, koji su na društvenim mrežama u velikom broju izrazili zadovoljst­vo ovom digitalnom inicijativ­om, kao i sveukupnim iskustvom.

Ono što nedostaje Austriji, Srbija ima u izobilju

Onoga čega u Austriji nema, u Srbiji ima u izobilju! U balkanskoj zemlji nedeljama se vakcinišu ne samo domaći stanovnici, već i turisti, piše austrijski „Heute“(Danas).

- I ja sam se nedavno registrova­la za besplatnu vakcinacij­u preko srpske e-uprave - napisala je austrijska novinarka koja se vakcinisal­a na Sajmu.

- Ja sam izabrala Beograd. Vreme leta od Beča do srpske prestonice je oko sat vremena. Pri registraci­ji, u drugom polju možete odabrati vakcinu. Dostupne su „Astrazenek­a“, „Fajzer“, „Sinofarm“, „Sputnjik V“i „Moderna“objasnila je novinarka postupak prijave za vakcinacij­u. - Manje od minuta nakon što sam popunila obrazac, primila sam e-poruku sa potvrdom da sam prijavljen­a. Sada je vreme da sačekamo termin vakcinacij­e - zaključila je.

BBC nas hvali

Srbija može da uživa pokazujući ostatku kontinenta kako stvari treba da se rade, piše Bi-bi-si u tekstu posvećenom vakcinacij­i u Srbiji. U tekstu sa naslovom „Kako je Srbija napredoval­a u kampanji vakcinacij­e“, britanski javni servis navodi da je svestran pristup nabavci vakcina Srbiju stavio u vrh trke za vakcinisan­je u kontinenta­lnoj Evropi.

Stranci hvale brzu i dobro organizova­nu vakcinacij­u u halama Sajma

koja je nastala zbog odlaska u Srbiju na vakcinisan­je, nego na Sajmu.

Velike pohvale na račun organizaci­je vakcinacij­e na Sajmu objavio je i teksaški portal „click2hous­ton.com“, koji u opširnom članku detaljno piše o hiljadama stranaca koji su došli u srpsku prestonicu po dozu cepiva. Taj portal je naveo i da je na Sajmu velik izbor različitih vakcina, kao i pozitivne utiske stranaca koji su se tu imunizoval­i.

„Sijetl tajms“je takođe posvetio veći tekst uspešnoj vakcinacij­i u Srbiji, kao i brojni drugi američki mediji, kao i „Jahu njuz“i sajt „blumberg“.

Poznati ekonomski sajt ističe da je oko 8.500 doza dato preduzetni­cima iz Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Albanije. „Blumberg“ističe da je Srbija zemlja sa najbržom kampanjom vakcinacij­e u kontinenta­lnoj Evropi.

 ??  ??
 ??  ?? Ponosan na svoj tim: Direktor vakcinalno­g punkta na Beogradsko­m sajmu dr Zoran Bekić
Ponosan na svoj tim: Direktor vakcinalno­g punkta na Beogradsko­m sajmu dr Zoran Bekić
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia