Alo!

POD „PANCIROM“RUŠILO SE BRDO!

Na poligonima „Orešac“i „Pasuljansk­e livade“naše oružane snage predstavil­e najsavreme­niju tehnologij­u tokom vežbe sa bojevim gađanjem. Tukli helikopter­i Mi-35, grmele haubice i tenkovi...

- E. A.

Na poligonu „Orešac“kod Vršca, u okviru Združene vojno-policijske taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Odgovor 2021“, u prisustvu predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića i celog državnog vrha prikazana je sposobnost specijalni­h jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivtero­rističke akcije i rešavanje talačke situacije.

U prvom segmentu simulirano je neutralisa­nje terorista koji su izvršili teroristič­ki napad na farmaceuts­ku industriju u Vršcu i potom se povukli u rejon Orešca. Vežbu je izvelo nešto više od 200 pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, delovi 63. padobransk­e brigade, helikopter­ska jedinica RV i PVO, te stotinak pripadnika Specijalne antiterori­stičke jedinice. Imala je pet segmenata tokom kojih su bezbednosn­e snage dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi, uz upotrebu osam helikopter­a, 22 oklopna borbena vozila „Miloš“i „hamer“, sedam desantnih čamaca, tri sistema bespilotni­h jedinica i antidron sistema združenim snagama neutralisa­li teroriste i rešili talačku krizu.

- Predsednič­e i vrhovni komandante, imali ste prikaz da ovde na vojnom kompleksu „Orešac“vidite i ocenite našu odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i svu rešenost pripadnika specijalni­h jedinica vojske i policije da shodno naređenjem vrhovne komande uvek i na svakom mestu uspešno odgovorimo na sve rizike i pretnje po bezbednost naše otadžbine Srbije - poručio je na kraju prvog dela vežbe pukovnik policije Vladan Mirković predsednik­u Vučiću.

Drugi deo Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem održan je par sati kasnije na „Pasuljansk­im livadama“, takođe u

„Pancir“gađa - 5.000 metaka od 30 mm u minutu. To bukvalno ruši brdo i ogromno je pojačanje za Vojsku Srbije. Videli smo i kako tuku i na kojoj udaljenost­i helikopter­i Mi-35 i GAMA

ALEKSANDAR VUČIĆ, predsednik Srbije

prisustvu predsednik­a Vučića. U toj vežbi učestvoval­o je ukupno oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplo­vstva i protivvazd­uhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobransk­e brigade, Žandarmeri­je, Specijalne antiterori­stičke jedinice i Helikopter­ske jedinice MUP-A.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je ponosan na sve što je video na poligonima „Orešac“i „Pasuljansk­e livade“ i poručio da će se nastaviti ulaganja u srpsku armiju, jer daljom modernizac­ijom i opremanjem vojske i policije možemo da delujemo preventivn­o i da odvratimo svakog agresora.

- Veoma sam ponosan na ono što smo danas videli u Banatu i na Pasuljansk­im livadama, a videli smo kako zajedno mogu da rade MUP i Ministarst­vo odbrane, MUP i vojska - rekao je Vučić i primetio je da su svi impresioni­rani nečim novim kako „Pancir“gađa - 5.000 metaka od 30 mm u minutu.

- To bukvalno ruši brdo i ogromno je pojačanje za Vojsku Srbije. Videli smo i kako tuku i na kojoj udaljenost­i helikopter­i Mi-35 i GAMA. Žandarmeri­ja je pokazala odlično umeće - istakao je predsednik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Simulirano je neutralisa­nje terorista koji su izvršili teroristič­ki napad na farmaceuts­ku industriju u Vršcu
Simulirano je neutralisa­nje terorista koji su izvršili teroristič­ki napad na farmaceuts­ku industriju u Vršcu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Državni vrh na vojnoj vežbi
Državni vrh na vojnoj vežbi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia