Alo!

Zbogom, baka Nado!

-

Najstarija žena u Srbiji, Nadežda Pavlović, preminula je u 110. godini u Beogradu.

Rođena je u Kraljevini Srbiji, promenila je osam država, preživela dva svetska rata, od malih nogu se bavila sportom, družila sa Desankom Maksimović, a poslednje četiri i po decenije živela je u centru Beograda, na Vračaru. Radila je kao nastavnica nemačkog i srpskog jezika, a duže od četiri decenije bila je u penziji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je 14. januara na svom Instagram profilu baki Nadeždi 109. rođendan. Vučić je pre dve godine posetio baka Nadu u njenom domu na Vračaru, nakon što je do njega došao glas da želi da ga upozna.

Poslednjih nekoliko godina nije mogla da izlazi, ali joj je kuća uvek, kako su rekli oni koji su je poznavali, mirisala na mladost, lepotu i pozitivnu energiju. Decenijama je baka Nada ustajala u 6 sati, a na počinak odlazila u 21. Dan je počinjala osveženjem i doručkom, uz obaveznu popodnevnu dremku, a zatim gledanje televizije ili primanje poseta do vremena za spavanje.

Kako je volela da istakne, o ishrani nikada nije vodila računa, već je volela da uživa u slanim i slatkim specijalit­etima, ali nije pušila ni pila.

Do pre nekoliko godina najstarija Beograđank­a je skoro svakodnevn­o vozila sobni bicikl, ali je prestala kada joj je doktorka zabranila zbog površinski­h kapilara i masnog tkiva.

Pored čitanja, baka Nadežda je bila i ljubitelj muzike. Najviše je volela da sluša klasiku, a na repertoaru su joj bili Bočeli, Pavaroti, Marija Kalas.

Baka Nadežda je iza sebe ostavila unučiće i praunučiće, koji žive po Srbiji i u inostranst­vu, a sa njima je ponajviše bila u kontaktu preko Vajbera, a nije krila ni da voli da koristi tablet.

 ??  ??
 ??  ?? Do poslednjeg dana bila je nasmejana: Nadežda Pavlović
Do poslednjeg dana bila je nasmejana: Nadežda Pavlović
 ??  ?? Počivajte u miru, draga baka Nado - poručio je juče predsednik Srbije
Počivajte u miru, draga baka Nado - poručio je juče predsednik Srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia