Alo!

ZAMKA ZA SRBIJU!

- D. NOVAKOVIĆ

Navodni predlog o novoj podeli granica na Balkanu mogao bi da sadrži opasnu zamku za Srbiju. Predlog u vidu non-pejpera predviđa stvaranje velike Srbije, Hrvatske i Albanije, a podrazumev­a podelu BIH na tri posebne države. Kosovsko pitanje rešilo bi se pripajanje­m južne srpske pokrajine Albaniji i ovaj deo sporazuma predstavlj­a možda i najveću opasnost po Srbiju.

U celoj priči teško je poverovati da bi ijedna velika sila dozvolila Srbiji da proširi svoje granice zapadno od Drine, da je ovo zaista predlog Slovenije, koja se ne pita ni za šta, i da bi promena granica mogla da donese trajni mir u regionu. Što se ovog poslednjeg tiče, i sam Dodik priznaje ko kontroliše situaciju.

- Zašto se BIH ne bi mogla mirno razići? Evo, ako Amerikanci kažu da neće biti sukoba, ko je taj ko će smeti da krene protiv Vašingtona i oseti njihov gnev kako su nama nekoliko puta pretili! naveo je Dodik.

Ambasada SAD u Sarajevu saopštava da nikakve promene granica BIH ne dolaze u obzir.

Kako god bilo, sukobi na ovim prostorima najčešće i nisu zavisili od naroda koji tu žive, već od nekog spoljašnje­g faktora, ali krv

Balkanaca uvek je bila jeftina. Postavlja se pitanje kome u ovom trenutku odgovara da uzburka strasti jeftinim nacionaliz­mom i pričom o granicama. Srbija sve više jača, ekonomski i vojno, a geopolitič­ka situacija razvija se u sve povoljnije­m pravcu za Beograd.

Vučić navodi da Srbija nema potrebe da žuri s rešavanjem kosovskog pitanja. Jasno je da vreme radi za nas. Prirodan položaj Srbije kao stožera regiona ponovo je došao do izražaja i tu uticaj srpskog rukovodstv­a ne može ostati zanemaren. Uostalom, i sami hrvatski mediji nazvali su Vučića liderom regiona, a možda i Evrope. To mnogima daje motiv da se Srbija sapliće raznim vrstama subverzija i ponovo uvlači u klopke iz devedeseti­h kakve smo tada, kao po pravilu, overavali jednu za drugom.

U senci predloga, za koji bi naivni mogli pretpostav­iti da će Srbima doneti dobro, ostala je potpuno neprimetna činjenica da se zapravo predlaže ujedinjenj­e samo jednog dela Republike Srpske sa Srbijom, a ne celog srpskog entiteta. Ne treba zaboraviti da Republika Srpska teritorija­lno izgleda neprirodno i podeljena je na dva dela Distriktom Brčko. Isto deluje i Hrvatska u odnosu na BIH, pa se Zagrebu prosto nameće interes za sudbinu ove zemlje u mnogo većoj meri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najpre nije želeo da se izjašnjava o ovom predlogu jer, kako kaže, nije video nikakve mape niti čuo za bilo kakva rešenja koja se tiču promena granica. On je ukazao na licemerje dela javnosti i lažne elite koja je odmah napala bilo kakav predlog jer su pomislili da bi Srbija mogla nešto da dobije. Vučić je istakao da Srbija traži pravično rešenje za Srbe gde god žive, ali i da poštuje teritorija­lni integritet BIH i suverenite­t Republike Srpske.

Deluje da je uzdržanost državnog vrha Srbije najbolja moguća reakcija na provokativ­an predlog koji bi mogao biti iskorišćen upravo nasuprot Beograda. Svako delovanje koje bi išlo u prilog promeni granica zapadne sile shvatile bi kao signal za aktiviranj­e nove kampanje o navodnom velikosrps­kom nacionaliz­mu, ali i kao spremnost Srbije da trguje delovima svoje teritorije.

U celoj priči teško je poverovati da bi ijedna velika sila dozvolila Srbiji da proširi svoje granice zapadno od Drine, da je to zaista predlog Slovenije, koja se ne pita ni za šta, i da bi promena granica mogla da donese trajni mir u regionu

Evo, ako Amerikanci kažu da neće biti sukoba, ko je taj ko će smeti da krene protiv Vašingtona i oseti njihov gnev kako su nama nekoliko puta pretili!

MILORAD DODIK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia