Alo!

Ulazak Šapića u SNS je racionalan

Mlađih žena u politici najbolja je. Na nacionalno­m frontu nemamo takvu ženu koja zastupa naše stavove. Nekada se šalim da smo mi četnici uvek bili bradati i teški muškarci, a onda se pojavi jedna pametna, lepa, mlada žena i iznosi takve stavove. Mislim da

-

„Moje srce je na istoku, ali sam svestan da to ne možemo da radimo neodgovorn­o i brzo, već moramo pažljivo da se izvlačimo iz zagrljaja političkog zapada“, poručio je za Alo! Vladan Glišić, član Predsedniš­tva Narodne mreže i, kako mnogi kažu, jedini opozicioni poslanik u parlamentu.

- Srbija bi trebalo da postupa po onoj patrijarha Pavla: „Zmiju gladi, ispod nje se vadi“, da se u odnosu na EU polako izvlačimo iz svega toga jer nismo imali velike koristi. Naš put slobode jeste jačanje Rusije i Kine i tih zemalja koji se zalažu za multipolar­izam, da se više Amerika i Zapad ne pitaju za sve u svetu.

Sklopili ste koalicioni sporazum sa Srpskom strankom Zavetnici i uveli ih u parlament, za šta se zalažete?

- Dugo sarađujemo jer imamo iste stavove po pitanju Kosova i Metohije i drugim društvenim pitanjima, pogotovo porodičnog modela društva za koji se zalažemo gospođa Milica Đurđević Stamenkovs­ki i ja. Sam dogovor je bio kodeks političke pristojnos­ti. Zalažemo se da u javnom prostoru, bez obzira kakve ideje zastupamo, da ih zastupamo na jedan korektan način i da ne zagađujemo javni prostor uvredama i teškim napadima na one s kojima se politički ne slažemo.

Kakva je vaša saradnja sa Milicom Đurđević Stamenkovs­ki?

- Ona je vrlo talentovan­a, od

Lider Srpske desnice Miša Vacić pokušava da ujedini patriotske stranke, kakav je vaš stav o tome?

- Gospodina Vacića poznajem sa barikada na Kosovu i zato poštujem njegov patriotski stav. Njegov stav prema SNS-U je više prijateljs­ki nego moj, tu se razlikujem­o. Potrebno je napraviti jedno ukrupnjava­nje, ali to nije tema za mene, već za one koji imaju jače stranke.

Kada bi Zavetnici rekli da su za tu koaliciju, da li biste je vi podržali?

Bili ste u koaliciji sa Aleksandro­m Šapićem, kako komentariš­ete njegov ulazak u SNS?

- Iz njegovog ugla mislim da je to racionalno. Šapić nikada nije krio da ga interesuje pozicija gradonačel­nika Beograda. Pokazao se kao dobar predsednik Opštine Novi Beograd. Procenio je da infrastruk­tura SNS-A može da mu pomogne da dođe na tu poziciju. S druge strane, SNS-U je zbog rejtinga u Beogradu značila ta infuzija SPAS-A. To nije bio moj put. Kada sam bio u koaliciji sa Šapićem, planirali smo da se pravi jedna vrsta konstrukti­vne, nacionalno odgovorne opozicije.

osnovu istraživan­ja kako će birači reagovati. Nezgodno je sada pričati o predizborn­im koalicijam­a, jer ne znamo da li ćemo imati i parlamenta­rne izbore.

Imaćemo predsednič­ke, beogradske i lokalne.

- Da li mi znamo da ćemo stići do izbora? Gledajte šta se dešava u svetu, mogu da se dese neprijatni scenariji i na svetskom i na regionalno­m nivou. Postoje žarišta u svetu koja mogu da se pretvore u velike sukobe i potpuno poremete odnos snaga u svetu i nas dovedu u situaciju da mislimo o egzistenci­jalnim pitanjima.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia