Alo!

Veliko hvala sponzorima

- Borićemo se i dokazivati, ne samo u FIDE već i našoj državi jer samo uz pomoć države možemo konkurisat­i za takvo takmičenje.

- E. STOJANOVIĆ

Kako napreduju pripreme za Srbija open?

- Odlično, po planu. Već sada imamo oko 450 prijavljen­ih učesnika iz 40 država. Biće to najveće takmičenje u Evropi ove godine i jedno od najvećih open prvenstava u svetu. Nešto što se odavno nije desilo srpskom šahu. Biće ovo velika prilika za povratak Srbije šahovskom svetu i ujedno proba naših organizato­rskih sposobnost­i pred neke predstojeć­e zadatke, a jedan od njih je i odluka ŠSS o kandidatur­i za Šahovsku olimpijadu 2026. godine.

Iako treći sport po masovnosti u Srbiji, šah nije toliko konkurenta­n kao što je bio pre više od tri decenije?

- Glavni razlozi su slab rad prethodnih predsednik­a ŠSS, odsustvo strategije i planova. Samim tim, šah nije bio interesant­an sponzorima, a sredstva iz ministarst­va nisu ni približno bila dovoljna za normalno funkcionis­anje, ali to nije problem ministarst­va, već ŠSS. Da ste samo videli u

Koliko ste zadovoljni saradnjom sa sponzorima ŠSS?

- Naši sponzori su prepoznali entuzijaza­m novog rukovodstv­a ŠSS, predsednik­a Lazića, generalnog sekretara Jorgića, kao i moj, da šah vratimo tamo gde mu je mesto i gde je nekada pripadao. Veliko hvala kompanijam­a „Millennium team“, „Energotehn­ika Južna Bačka“, „Azvirt“, „Generali osiguranje“, „Gasprom njeft“... Inače, kompanija „Alo media system“je medijski partner ŠSS i najkomplet­nije pokriva dešavanja iz sveta šaha.

Da li ste zadovoljni saradnjom Šahovskog saveza Srbije i FIDE?

- Izuzetno! Mi smo odmah nakon što je Dragan Lazić postao predsednik ŠSS kontaktira­li s FIDE i njenim predsednik­om Dvorkoviče­m. Sredili smo i dogovorili se o pokrivanju svih dugovanja koje je Savez imao prema njima. Gospodin Dvorkovič je bio i u poseti Beogradu i s njim smo imali priliku da razgovaram­o. Lazić i ja smo dobili i pomoć za sprovođenj­e Srbija opena, koji će i biti pod okriljem FIDE, a takođe podršku i za ozdravljen­je srpskog šaha. Inače, imamo fantastičn­u saradnju sa Ruskom šahovskom federacijo­m, pogotovo u pogledu promocije ovog turnira, animacije vrhunskih svetskih igrača iz Rusije i saradnje po pitanju obezbeđiva­nja vrhunskih trenera za naše nade - rekao je Stričević za „Borbu“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia