Alo!

VLAST U CRNOJ GORI IZNEVERILA AMFILOHIJA

-

Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije služio je juče liturgiju na praznik Duhovi u Crkvi Svete Trojice u Sremčici, a nakon toga je govorio i o aktuelnim događajima u Crnoj Gori. - Jezikom smo se ovih dana suočili sa događajem koji hoće da polarizuje, da udaljuje, da deli. Oni koji su na krilima i u snazi mitropolit­a Amfilohija došli na mesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu, oni su izneverili poverenje mitropolit­a, izneverili su samim tim i blagodat Božju i stavili se u službu sila ovoga sveta, koje postoje samo i isključivo na polarizaci­jama istakao je patrijarh Porfirije i dodao da je i sam bezbroj puta bio na raznim stratištim­a.

- I nikada se nisam bavio brojkama, nikada nisam licitirao žrtvama. Nemalo puta bio sam zajedno sa mitropolit­om Amfilohije­m na takvim mestima. I nikada se nismo bavili matematiko­m i brojevima. Nikada se nismo bavili ni tim ko je prvi počeo, ko je više kriv, ko je više naneo zla. Jer sam bio svestan da se nalazim na mestima manifestac­ije zla. I da bez obzira ko su žrtve, da li pripadaju ovom ili onom narodu, ovoj ili onoj veri, dostojne su najdubljeg poštovanja i najsnažnij­e molitve. Te žrtve gde god da su, mesta na kojima sam bio, od Jasenovca, Jadovna do Paga, u meni su budila samo snagu i spremnost da učinim sve da svedočim Jevanđelje Hristovo. To i vi danas radite. A ljudi koji su činili zlodela, bilo gde i bilo kome, ispisali su se iz ljudi, ispisali su se iz svakog naroda. Oni ne pripadaju ljudskome rodu - kazao je patrijarh i dodao: - Nikada nisam ni pomislio da dam definiciju, zajedno sa mitropolit­om Amfilohije­m, kako se zove to što su zločinci učinili nevinim žrtvama. Znajući da upravo to što pošto-poto hoćemo definicije, koje ne govore o suštini onoga što se tu desilo, o strašnoj manifestac­iji zla i o užasnoj potrebi svakoga čoveka da se kaje, da traži oproštaj i da prašta. Na Duhove apostoli govore na jednom jeziku, a svi ih razumeju na svom jeziku.

Jer oni govore jezikom ljubavi, jezikom Duha Svetoga, jezikom praštanja, a ne jezikom koji diže kineske, berlinske i svake druge zidove među braćom - kazao je patrijarh Porfirije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia