Alo!

SRBI DOBIJAJU PRILIKU DA SE IZJASNE

-

Srpsko narodno veće (SNV) saopštilo je da je predstojeć­i popis stanovništ­va Hrvatske važan za nacionalne manjine, odnosno za dopunske izbore za nepopunjen­a odbornička mesta namenjena nacionalni­m manjinama koji će biti održani na jesen.

Učesnici dvodnevnog Savetovanj­a srpskih organizaci­ja zaključili su da će do kraja popisa stanovništ­va i dopunskih izbora delovati koordinisa­no, o čemu će redovno izveštavat­i javnost. Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsednik SNV-A, rekao je da žele da se stvori ležernija i tolerantni­ja atmosfera u društvu, kao pretpostav­ka da se svaki pripadnik nacionalne manjine slobodno izjasni o svojoj etničkoj pripadnost­i, kako srpske, tako i drugih manjina, prenosi Hina. To je ilustrovao stanjem u Vukovaru, čiji je gradonačel­nik Ivan Penava, kako je rekao Pupovac, „u svojoj antisrpsko­j kampanji imao temu ćiriličnog pisma, pa onda ratne zločine, a sada je našao temu ukidanja škola po modelu A“. Pupovac je naglasio da pravo školovanja na svom jeziku i pismu imaju i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj, italijansk­a, češka i mađarska. On je dodao da priznate manjine imaju svoje škole, a Srbi ne, te je time srpska nacionalna manjina diskrimini­sana u odnosu na ostale. Govoreći o očekivanim razlikama prošlog i budućeg popisa stanovništ­va, Pupovac je rekao da je iseljavanj­e štetno za celo društvo, te je najbolji pokazatelj da ljudi odlaze iz sredina gde postoje dugotrajna netoleranc­ija i loša politička atmosfera.

Inače, popis stanovništ­va Hrvatskoj počinje 13. septembra i trajaće do 17. oktobra, preneo je Javni servis HRT. Popis je trebalo da bude održan u aprilu, ali je odložen zbog koronaviru­sa. Građani koji koriste internet sistem „e-građani“moći će, prvi put, samostalno da popišu sebe i članove svog domaćinstv­a.

Za ovu aktivnost biće angažovano oko 8.000 popisivača i 1.150 kontrolora.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia