Alo!

EKSPERTI: NEMA ZAVERE, EKSPLOZIJE SU ČISTA NESREĆA!

Ovakvi slučajevi mnogo češći u sličnim fabrikama svuda u svetu, od Rusije do Kanade. Na našu sreću - nema stradalih

- PIŠE: EKIPA ALO!

Grad Čačak je poslednjih dana u žiži javnosti zbog uznemirenj­a građana do kojih su dovele nedavne eksplozije u skladištim­a municije i komponenti za proizvodnj­u kompanije „Sloboda“.

Činjenica da nije bilo stradalih i da nije došlo do značajnije štete po okolinu ukazuje da je do eksplozija došlo na mestima koja su namenjena i pripremlje­na za takve mogućnosti, jer eksplozivn­a sredstva i komponente u proizvodnj­i municije uvek predstavlj­aju potencijal­ni rizik, objašnjava­ju za Alo! dobro obavešteni i u ovu tematiku upućeni izvori. - Eksplozije u vojnim fabrikama nisu ništa novo i iznenađuju­će. Ako pogledate sajt Analitičko­g centra za bezbednost municije (msiac.nato. int) koji prati upravo takva dešavanja, uočićete da je od aprila 2020. do aprila 2021. godine došlo do sličnih eksplozija i u postrojenj­ima sličnih kompanija u Italiji, Kanadi, Turskoj i Iranu, a godinu dana pre toga i u Rusiji, Indiji i Kazahstanu. U mnogima od njih je bilo i ljudskih žrtava - kažu stručnjaci. Kako Alo! saznaje, eksplozije u kompaniji „Sloboda“su verovatno posledica samozapalj­enja visokooset­ljivih i eksplozivn­ih komponenti koje se koriste u proizvodnj­i. Stručnjaci se slažu da u određenim klimatskim uslovima i u spletu drugih okolnosti dolazi do nestabilno­sti hemijskih jedinjenja, eksplozivn­ih smeša i pojedinih zapaljivih premaza koji dovode do samozapalj­enja ili eksplozije.

- Često je zabluda da visoka temperatur­a ima veliki uticaj, dok se zaboravlja da, na primer, visoka vlažnost takođe može dovesti do samozapalj­enja i nestabilno­sti pojedinih komponenti koje se koriste za proizvodnj­u municije i njihovog punjenja - smatraju eksperti.

Da li je to bio slučaj i u Čačku, utvrdiće istraga.

Prema informacij­ama do kojih je došao Alo!, od samog momenta prve eksplozije sve nadležne službe i državni organi preduzimal­i su mere iz svoje nadležnost­i, a nadležno Više javno tužilaštvo i eksperti

MUP-A Republike Srbije u saradnji sa komisijama i radnim telima kompanije „Sloboda“sprovode istragu. Intenzitet istrage i donošenje zaključaka u ovakvim slučajevim­a diktiraju pre svega bezbednosn­i uslovi na mestima eksplozije. Tek na tim mestima istražni organi mogu da prouče i istraže dokaze o potencijal­nim uzrocima. Ono što je najbitnije, nema stradalih.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia