Alo!

OPERACIJA BARBAROS JE SRAMOTA ZA NEMCE

Ambasadori Ukrajine i baltičkih država bivšeg Sovjetskog Saveza odbili su da prisustvuj­u komemorati­vnim skupovima

- PIŠE: PETAR MILOSAVLJE­VIĆ

Nemačka danas obeležava nacionalni „Dan sramote“, dan kada je pre tačno 80 godina počela Hitlerova operacija „Barbarosa“- nacistička invazija na SSSR, tokom koje je poginulo oko 14 miliona civila. Predsednik Nemačke Karl-valter Štajnmajer poručio je da sećanje na milione ljudi koje je ubio nacistički režim još nije prisutno u kolektivno­m sećanju Nemaca onoliko koliko to zahteva „njihova patnja i naša odgovornos­t“.

- Od prvog dana nemačku akciju pokretala je samo mržnja, antisemiti­zam i rasno ludilo protiv slovenskih i azijskih naroda. Nacisti su ubijali na sve moguće načine, s neviđenom brutalnošć­u i okrutnošću. Pritom su se u svom nacionalis­tičkom ludilu čak pozivali na nemačku kulturu i civilizaci­ju, Getea i Šilera, Baha i Betovena, a zapravo su oskrnavili čitavu civilizaci­ju, sva načela čovečanstv­a - rekao je Štajnmajer, i dodao:

- Nemački rat protiv Sovjetskog Saveza bio je krvavi varvarizam. Nikad više se ne sme pasti u takvu apsolutnu dehumaniza­ciju drugog ljudskog bića i zato sećanje na taj zločin ostaje trajna obaveza za nas Nemce.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u video-poruci da je dan Hitlerove invazije na SSSR „razlog za sramotu svakog Nemca“, i zahvalila se narodima bivšeg Sovjetskog Saveza što su pružili ruku pomirenja njenoj zemlji.

Ipak, dnevna politika je i u ovom humanom i potresnom događaju pokazala svoje ružno lice: ambasadori Ukrajine, Litvanije, Letonije i Estonije odbili su da prisustvuj­u komemoraci­ji u nemačko-ruskom muzeju „Berlin- Karlšorst“, na mestu gde je 8. maja 1945. potpisana bezuslovna kapitulaci­ja Nemačke u Drugom svetskom

ratu. Ukrajinski ambasador je u protestnoj noti drsko napisao da je komemoraci­ja u nemačko-ruskom muzeju za Ukrajinu „uvreda“jer se time ignoriše ratna patnja drugih nacija, kao što su Ukrajina i baltičke države. Kao drugi razlog nedolaska naveo je prisutnost ambasadora Rusije, koja navodno nastavlja vojnu agresiju na Ukrajinu. Nemačka je ukrajinsko odbijanje ocenila protivnim nameri da komemoraci­ja ima „kohezivni efekat, bez obzira na sve razlike i sukobe“

- Ne smemo da instrument­alizujemo istoriju protiv drugih, naročito ne protiv suseda - poručeno je iz Štajnmajer­ovog kabineta.

Nemački predsednik je kod spomen-obeležja „Majka domovina“u Berlinu odao počast poginulim sovjetskim vojnicima i civilnim žrtvama nemačkog napada na Sovjetski Savez. Na toj lokaciji su sahranjeni posmrtni ostaci više od 13.000 oficira i vojnika Crvene armije koji su poginuli tokom bitke za Berlin 1945. godine.

 ??  ?? Nacisti su se pozivali na nemačku kulturu, Getea, Šilera, Baha i Betovena, ali su zapravo oskrnavili čitavu civilizaci­ju
Nacisti su se pozivali na nemačku kulturu, Getea, Šilera, Baha i Betovena, ali su zapravo oskrnavili čitavu civilizaci­ju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia