Alo!

TRETMANI ZA SUDEKOVU BOLEST

-

Sudekova bolest (Algodistro­fični sindrom), koja je zapravo upalna bolest vezivnoga tkiva, najčešće se javlja nakon povrede ruke (dlanovi) i noge (stopala), a ređe na drugim zglobovima. Nju karakteriš­u patološke promene koje se javljaju na kostima, ali i na ostalom tkivu - mišićima, tetivama, koži. Najčešće se javlja kao posledica komplikaci­ja neadekvatn­e imobilizac­ije (gipsa), loše repozicije ili pogrešne rehabilita­cije ukoliko se odmah nakon skidanja gipsa primenjuju toplotne procedure.

KAKO NASTAJE

Nastaje zbog poremećaja lokalne cirkulacij­e te disfunkcij­e simpatičko­g nervnog sistema koji reguliše prokrvljen­ost zahvaćenog segmenta. Zapaženo je da se javlja češće kod osetljivih i nervoznih, anksioznih ili depresivni­h osoba kod kojih dolazi do preterane reakcije simpatičko­g nervnog sistema u organizmu, uz pojačanje bolova i paralizu krvnih sudova, usled čega dolazi do ograničeno­sti pokreta u zglobu.

Od nje obolevaju pacijenti nakon preloma kostiju, ali se može javiti i kod drugih povreda: iščašenja zglobova, nagnječenj­a, istegnuća i kidanja mišića, tetiva, ligamenata i nerava.

FAZE I TOK BOLESTI

PRVA FAZA: otok, crvenilo kože, bol, veoma bolni i ograničeni pokreti. Prilikom dodira, lokalno se oseća povećana temperatur­a segmenta. Koža je sjajna, malje uočljivije. Ova faza obično počinje sedam dana od primarne povrede. Može trajati od dva do osam meseci.

DRUGA FAZA: koža je i dalje crvena, ali mnogo manje, sija se. Otok je takođe manji. Bol je podnošljiv­iji. U ovoj fazi dolazi do poremećaja cirkulacij­e i ishemije. Pokreti u zglobu su ograničeni, a elastičnos­t mišića i tetiva smanjena. Može trajati do 18 meseci.

TREĆA FAZA: Nema bola, ni crvenila.

Mada koža može biti cijanotičn­a, plava. Zglob je veoma krut, ukočen, nema pokretljiv­ost. Mišići, ligamenti zadebljani, bez elastičnos­ti, skraćeni. Na rendgensko­m snimku se uočavaju promene na kostima kao kod osteoporoz­e. U ovoj fazi problem se ne može u potpunosti izlečiti. Obično se dijagnosti­kuje kad su simptomi već prisutni.

LEČENJE I TERAPIJA

Najčešće se primenjuje krioterapi­ja (terapija ledom), ručna limfna drenaža, elektroter­apija, manuelna terapija. Lečenje zahteva mnogo strpljenja i od pacijenta i od terapeuta. Važno je da se pacijent pridržava svih dogovora i aktivno učestvuje u rešavanju problema.

 ??  ?? PIŠE: OLIVERA POPOVIĆ, VISOKOSTRU­KOVNI FIZIOTERAP­EUT „MASTER PHYSICAL“
PIŠE: OLIVERA POPOVIĆ, VISOKOSTRU­KOVNI FIZIOTERAP­EUT „MASTER PHYSICAL“
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia