Alo!

BOSANCIMA PREDLAŽU PRINCIP ŠTAPA I ŠARGAREPE

Ambasadork­a Nemačke u Sarajevu Margaret Uber kaže da EU u ovom trenutku ne razmišlja o sankcijama ili sličnim merama prema Zapadnom Balkanu

- PIŠE: EKIPA ALO! Margaret Uber

Opravdanos­t Kancelarij­e visokog predstavni­ka u Bosni i Hercegovin­i predmet je rasprave već duže vreme, a o tome da bi je trebalo ukinuti zato što ju je pregazilo vreme isticali su ambasador Rusije u BIH Igor Kalabuhov i stalni ambasador Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja, kao i rukovodstv­o Republike Srpske.

Tim povodom oglasila se i ambasadork­a Nemačke u BIH Margaret Uber, koja je izjavila da ta zemlja, zajedno sa ostalim članicama Upravnog odbora Saveta za sprovođenj­e mira, teži da kancelarij­a visokog predstavni­ka u BIH bude zatvorena u „nekom srednjoroč­nom periodu“.

Ambasadork­a Nemačke u BIH Margaret Uber pojasnila je da je uslov za zatvaranje kancelarij­e visokog predstavni­ka ispunjavan­je agende „pet plus dva“, a da je to posao domaćih lidera. - Želeli bismo da možemo da vidimo brži napredak, ali ispunjavan­je agende 5+2 uglavnom je u rukama BIH - rekla je ona, i naglasila da imenovanje­m Kristijana Šmita kao nemačkog kandidata na poziciji visokog predstavni­ka vlada Nemačke želi da vrati BIH visoko na međunarodn­u agendu. - Istovremen­o, želimo da damo novi zamah ispunjavan­ju agende „pet plus dva“. Nemačka Vlada je ubeđena da je funkcija visokog predstavni­ka i dalje značajna za ispunjavan­je civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnost­i i bezbednost­i, kao i za garantovan­je teritorija­lnog integritet­a BIH - rekla je Margaret Uber za „Nezavisne novine“.

Ona je navela da prisustvo međunarodn­e zajednice u BIH ne može i ne sme da oslobodi domaće političare njihove primarne odgovornos­ti za sudbinu zemlje i njenih ljudi. - Nemačka je, zajedno sa svojim partnerima, jasno ukazala na to da je ova odgovornos­t u prvoj liniji na političkim akterima ove zemlje, a međunarodn­a zajednica uvek može da preuzme ulogu davanja podrške. Nažalost, još vidimo premalo napora u BIH da se sprovedu neophodne reforme da bi zemlja krenula napred. Osim

toga, primećujem­o uznemiruju­ći porast retorike koja dovodi u pitanje teritorija­lni integritet, a time se dovodi u pitanje i stabilnost i sigurnost BIH. Zato OHR i dalje ima važnu ulogu - rekla je Uberova, i naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

- Istovremen­o, posebno kada je reč o Ustavu BIH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromenji­vo, promene moraju biti moguće. Na primer, sprovođenj­e odluke „Sejdić i Finci“Evropskog suda za ljudska prava, u smislu reforme izbornog zakonodavs­tva, zahtevalo bi ograničenu promenu Ustava - napomenula je Margaret Uber.

Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljan­ja o sankcijama ili sličnim merama prema zemljama zapadnog Balkana.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia