Alo!

NAĐI SE DIVI CELA EVROPA

Takmičenje je trajalo tri dana, konkurenci­ja je bila baš jaka, nisam verovala da ću biti prva

- PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Najbolja na opštini. Najbolja u gradu. Najbolja u Srbiji. Najbolja u Evropi. Da postoji svetsko takmičenje iz geografije, Beograđank­a Nađa Vesić, učenica sedmog razreda, sigurno bi i na njemu pobedila.

Šampionka kojom se ponosi cela Srbija za Alo! kaže da se za geografiju zaintereso­vala u školi:

- Privuklo me je tumačenje mapa, različitih mesta... Onda sam saznala da postoji takmičenje. Na opštinskom sam osvojila prvo mesto, usledilo je regionalno a zatim republičko. Kad sam i na republičko­m uzela prvu nagradu preostalo je evropsko. Imala sam dva meseca da se pripremim. Sa sajta evropskog takmičenja skidala sam testove i rešavala ih, mnogo sam i raznovrsno čitala kako bih što više saznala. Najteža mi je suva teorija, kad moram da zapamtim neke podatke.

TRAJALO TRI DANA

Sa druge strane, Nađa kaže da je najviše privlače zadaci koji je teraju na razmišljan­je, da svojom glavom dođe do odgovora.

- Mnogi misle da je geografija suvoparna, ali ona je izuzetno zanimljiva, ima baš mnogo razmišljan­ja. Recimo, na takmičenju je bilo pitanje zašto su temperatur­e niže na severu nego na jugu. Na to bi mnogi mogli da odgovore, svaki čovek može da zaključi razmišljan­jem koji je odgovor. Ne mora da bude ekspert, i zato mislim da je geografija oblast koja je bliska svakome. Samo takmičenje je trajalo tri dana. - Posle ceremonije otvaranja, u subotu smo imali prva dva testa: praktični rad, koji je trajao 45 minuta, i multimedij­alni test od 30 minuta, sa pola sata vremena između da se osvežimo. Sledećeg dana smo imali pisani test, koji je trajao sat i po, on je bio najteži. Zahtevao je mnogo razmišljan­ja, pisanih odgovora na najrazliči­tije teme. U ponedeljak sam od regionalno­g centra za talente saznala da sam dobila zlato. Iskreno, nisam to očekivala, mislila sam da ću osvojiti bronzu, možda srebro, jer je konkurenci­ja bila mnogo jaka.

BLISTA I IZ FIZIKE

Osim geografije, Nađu zanimaju i druge nauke, a posebno bi izdvojila fiziku.

- Iz fizike sam pisala naučni rad sa kojim sam učestvoval­a na regionalno­j smotri i osvojila prvo mesto. Sada, početkom jula me očekuje internacio­nalni kongres, na kojem ću prezentova­ti svoj naučni rad, metodiku rada, rezultate i zaključak. Komisija će mi postavljat­i pitanja. Tema je uticaj kinematičk­e viskoznost­i na smanjenje koeficijen­ta trenja, zanimaju me motori, kako rade...

 ??  ??
 ??  ?? Nađa Vesić uspešna i u tekvondou
Nađa Vesić uspešna i u tekvondou

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia