Alo!

BUDIMO OTVORENI UPRKOS ISTORIJI

- (Autorski tekst predsednik­a Rusije za nemački „Cajt“.)

Za nas je sećanje na heroje koji su se borili protiv nacizma - svetinja. Sa velikom zahvalnošću se prisećamo saveznika iz antihitler­ovske koalicije, učesnika otpora, nemačkih antifašist­a, koji su omogućili ovu pobedu.

Nakon što smo preživeli užase tog svetskog rata, narodi Evrope su uspeli da prebrode otuđenje i da uspostave međusobno poverenje i poštovanje, zauzeli su kurs za integracij­u kako bi stavili tačku na evropsku tragediju iz prve polovine prošlog veka. Želeo bih da naglasim da je tome u prilog u ogromnoj meri uticalo istorijsko pomirenje ruskog i nemačkog naroda, koji su živeli i na istoku i na zapadu sada već ujedinjene Nemačke.

Podsetiću i na to da su upravo nemački preduzetni­ci u periodu nakon rata bili ti koji su postali pioniri saradnje sa Rusijom. Tokom 1970. godine između SSSR i Nemačke je napravljen „dogovor veka“- o dugoročnim isporukama ruskog prirodnog gasa u Evropu, što je predstavlj­alo osnov konstrukti­vne međuzavisn­osti, što je činilo i okosnicu mnogih drugih grandiozni­h projekata, između ostalog i izgradnje „Severnog toka“.

Nadali smo se da će kraj Hladnog rata predstavlj­ati zajedničku pobedu za celu Evropu. Činilo se da je ostalo još malo kako bi se realizoval­a ideja Šarla de Gola o zajedničko­m kontinentu, čak ne samo o geografsko­m „od Atlantika do Urala“, već i o kulturnom i civilizaci­jskom - „od Lisabona do Vladivosto­ka“.

Upravo je na toj ideji ideji izgradnje Velike Evrope na zajednički­m vrednostim­a i interesima, Rusija i pokušavala da razvija svoje odnose sa Evropljani­ma. Mi, kao i Evropska unija, mnogo smo učinili da se to i realizuje.

Međutim, pobedio je drugačiji pristup u čijoj osnovi se nalazilo širenje Severnoatl­antskog saveza koji je sam po sebi predstavlj­ao relikviju Hladnog rata, jer je upravo za potrebe obuzdavanj­a u toj epohi taj savez i formiran.

Premeštanj­e bloka na Istok, koje je, uzgred budi rečeno, počelo nakon što su sovjetsko rukovodstv­o nagovorili na članstvo ujedinjene Nemačke u Alijansi, postalo osnovni razlog porasta uzajamnog nepoverenj­a u Evropi. Požurili su da zaborave na sva tada data usmena obećanja da „to nije urađeno protiv vas“, da se „granica bloka neće približava­ti do vas“i stvoren je presedan.

Iod 1999. godine usledilo je još pet talasa širenja NATO. U organizaci­ju je ušlo 14 novih zemalja, uključujući republike bivšeg Sovjetskog Saveza, što je faktički ubilo nadu na kontinent bez podela, na šta je, uzgred budi rečeno, sredinom osamdeseti­h godina upozoravao Egon Bar, jedan od lidera Socijaldem­okratske partije Nemačke (SDPG). On je predlagao kardinalno preuređenj­e čitavog evropskog sistema bezbednost­i nakon ujedinjenj­a Nemačke, kako uz učešće SSSR, tako i SAD. A Š li niko ni u Sovjetskom Savezu, ni u SAD, ni u Evropi, tada nije želeo da ga sluša. taviše, mnoge zemlje su bile stavljene pred veštački izbor - ili da budu sa kolektivni­m Zapadom, ili sa Rusijom. To je faktički bio ultimatum. Na primeru ukrajinske tragedije 2014. vidimo do kakvih je posledica dovela tako agresivna politika. Evropa je aktivno podržavala neustavni oružani prevrat u Ukrajini. Od toga je sve i počelo. Zbog čega je bilo potrebno činiti to? Tada aktuelni predsednik Janukovič je već pristao na sve zahteve opozicije.

Zašto su SAD organizova­le prevrat, a evropske države ga nevoljno podržale, izazvavši raskol u samoj Ukrajini i povlačenje Krima iz njenog sastava?

Sada je čitav sistem evropske bezbednost­i ozbiljno degradirao. Tenzije rastu, a rizici od nove trke u naoružanju postaju stvarni. Propuštamo ogromne mogućnosti koje nam saradnja pruža, tim pre što je ona toliko važna sada, kada smo se svi suočili sa zajednički­m izazovima - pandemijom i njenim teškim socijalnoe­konomskim posledicam­a.

Zbog čega se to dešava? I što je najvažnije, kakve smo zaključke dužni da izvučemo zajedno? Koje lekcije iz istorije pamtiti? Mislim da, pre svega, treba pamtiti da celokupna posleratna istorija Velike Evrope potvrđuje da su prosperite­t i bezbednost našeg zajedničko­g kontinenta mogući samo uz zajedničke napore svih država, uključujući i Rusiju, zato što je ona jedna od najvećih evropskih država. I osećamo našu nerazdvojn­u kulturnu i istorijsku povezanost sa Evropom.

Otvoreni smo za pravednu i konstrukti­vnu saradnju. To potvrđuje i naša ideja stvaranja zajedničko­g prostora za saradnju i bezbednost od Atlantika do Pacifika, koja bi uključila razne integracio­ne formate, između ostalog i Evropsku uniju i Evroazijsk­i ekonomski savez.

Ponavljam: Rusija se zalaže za obnavljanj­e sveobuhvat­nog partnerstv­a s Evropom. Imamo mnogo toga što predstavlj­a zajednički interes. To je bezbednost i strateška stabilnost, zdravstvo i obrazovanj­e, digitaliza­cija, energetika, kultura, nauka i tehnologij­a, klimatski i ekonomski problemi.

Svet se dinamično razvija, susrećemo se sa novim izazovima i pretnjama. Mi ne možemo sebi da dozvolimo da sa sobom vučemo teret ranijih nerazumeva­nja, ljutnje, konflikata i grešaka, teret koji će nam smetati da se fokusiramo na rešavanje aktuelnih problema. Sigurni smo u to da svi mi moramo da priznamo te greške i da ih ispravimo.

Naš zajednički i neosporan cilj je da osiguramo kontinenta­lnu bezbednost bez podela, zajednički prostor zasnovan na ravnopravn­oj saradnji sa ciljem razvoja Evrope i celog sveta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia