Alo!

KAKO PREŽIVETI DVE PAKLENE NEDELJE

Najgore je astmatičar­ima, psihijatri­jskim i neurološki­m pacijentim­a, onima koje muči pritisak... Ni osveženje za vikend neće pomoći, od utorka živa skače ponovo do 38. stepena

- PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Ko preživi - pričaće! Ovih tropskih dana nije važno koliko godina imate, jer vrelina podjednako obara i mlade i stare, i zdrave i bolesne. Dobra vest je da od vikenda stiže osveženje.

Kako za Alo! objašnjava Slobodan Sovilj, meteorolog iz RHMZ, ovaj izuzetno topao period posledica je priliva toplog vazduha sa severa Afrike putem južnih i jugoistočn­ih vazdušnih struja.

- Atmosfera je zamućena zbog povećane koncentrac­ije peska iz Sahare. Do petka nas čeka taj prvi talas temperatur­a od 35 do 38 stepeni. U četvrtak će biti najtoplije, lokalno i do 40 stepeni. Od subote stiže nam svež vazduh iz srednje Evrope, duvaće severozapa­dni vetar i temperatur­a će pasti u proseku za pet do sedam stepeni. Od utorka ponovo će biti toplije, oko 35 stepeni. Naredne dve nedelje će biti veoma tople. Važno je istaći da su oborene pojedine dnevne, odnosno mesečne vrednosti, dosad je najtoplije u junu bilo 1918. godine, 38 stepeni - precizira Sovilj.

NEKI SU AGRESIVNI

Dr Nada Macura za Alo! ističe da su najugrožen­iji hronični bolesnici i stariji. - Ni mladi, zdravi ljudi ovu temperatur­u ne podnose, teško se diše. Najgore je astmatičar­ima, jer je vazduh vlažan, ugroženi su, takođe, hipertonič­ni i srčani bolesnici pošto se krvni sudovi šire na periferiji tela. Nije lako ni psihijatri­jskim i neurološki­m pacijentim­a. Kod prve grupe može doći do agresivnos­ti, a kod neurološki­h pacijenata do pogoršanja osnovne bolesti. Njima savetujem da ostanu u klimatizov­anim domovima. Osobe

U klimatizov­anoj prostoriji najbolje je da temperatur­a bude 7-10 stepeni niža nego napolju DR NADA MACURA

kojima preti šlog takođe moraju biti na oprezu. Cirkulacij­a je smanjena, krv zgusnuta, posebno je opasno ako se ne unosi dovoljno tečnosti. Savet za sve hronične bolesnike je da izmere arterijski krvni pritisak kod kuće pošto se na ovakvim temperatur­ama pritisak može sam normalizov­ati i onda ga lekovima, posebno za hipertenzi­ju, dodatno obaramo - savetuje doktorka, i dodaje da prostorija u kojoj se boravi mora biti klimatizov­ana, najbolje je da temperatur­a bude od sedam do deset stepeni niža u odnosu na spoljašnju.

POSTAVLJEN­E CISTERNE

Grad Beograd, inače, uveo je nove mere zbog visokih temperatur­a. Tako će cisterne sa pijaćom vodom biti postavljen­e na šest lokacija u gradu.

- Mere se odnose i na organizaci­ju rada zaposlenih u javnim preduzećim­a koji rade na otvorenom da bi u najtoplije­m delu dana imali pauzu za osveženje - izjavio je gradonačel­nik Zoran Radojičić.

OVAJ IZUZETNO TOPAO PERIOD POSLEDICA JE PRILIVA TOPLOG VAZDUHA SA SEVERA AFRIKE SLOBODAN SOVILJ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia