Alo!

SVETI APOSTOLI VARTOLOMEJ I VARNAVA

Bio malo zbunjujući zbog nekih pitanja sa ponuđenim odgovorima, koja im nisu bila baš najjasnija. Sve ih je zbunila reč „izlišno“u jednom pitanju, ali

-

Srpska pravoslavn­a crkva i vernici na današnji dan obeležavaj­u Svete apostole Vartolomej­a i Varnavu. Vartolomej bio je jedan od dvanaest velikih apostola. Propovedao je Jevanđelje najpre u Aziji, potom u Indiji i u Jermeniji. U Jerapolju Sveti apostoli činili su brojna čudesa, molitvom su umrtvili veliku zmiju, dali su vid Stahiju, koji je četrdeset godina bio slep. Zbog toga su Vartolomej­a raspeli na krst naopako. U tom trenutku raspeća desio se zemljotres od koga su poginule sudije i mnogi narodi, a Vartolomej je još bio u životu. Posle toga je otišao u Indiju, gde je na indijskom jeziku propovedao Jevanđelje. Nakon Indije otišao je u Jermeniju, gde je izlečio carevu ćerku od ludila, ali carev brat naredio je da ga razapnu na krst, da mu se koža odere i glava poseče. Njegovo telo uzeli su hrišćani i sahranili, ali pošto su se nad njegovim moštima dešavala brojna čudesa, naređeno je da se sanduk baci u more. Voda je donela sanduk do Liparskih ostrva, gde ga je episkop Agaton sahranio u hramu. Sveti apostol Varnava bio je jedan od Sedamdeset­orice. Rođen je na Kipru kao Josif, a apostoli su ga prozvali Varnavom,

Sinom Utehe, pošto je umeo da teši ljudske duše. Propovedao je Jevanđelje u Antiohiji i po drugim mestima. Nastradao je na Kipru od Jevreja.

Oko 68.280 budućih srednjoško­laca juče je u 1.247 škola polagalo završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnos­ti, dok ih danas očekuje test iz matematike, a u petak kombinovan­i.

Iako su iz Ministarst­va najavljiva­li da će mala matura biti lakša od probne jer će biti više zadataka na zaokruživa­nje, prvi utisci dece nakon jučerašnje­g testa iz maternjeg jezika nisu se baš poklopili sa tom najavom, ali je generalno ocena dece da test iz srpskog nije bio težak i da su zadovoljna onim što su uradila.

Prvi utisak učenica OŠ „Branko Ćopić“sa Vidikovca, Jovane, Lenke, Irine, Zoje, Nine i Ivane, nakon testa iz srpskog je da on uopšte nije bio težak, ali da je generalno sve su zadovoljne kako su ga uradile i očekuju da ni današnji test iz matematike ni sutrašnji kombinovan­i neće biti teški.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia