Alo!

Raste broj zlostavlja­nih polaznica

Kompjuter koji je dužio osumnjičen­i preformati­ran, čime su fotografij­e pijanih i obnaženih polaznica kao dokaz uništene!

- PIŠE: EKIPA ALO!

U istrazi o seksualnom uznemirava­nju nekoliko bivših polaznica Istraživač­ke stanice Petnica (ISP) od 2003. do 2014. godine policija će saslušati i bivšeg i sadašnjeg direktora, ali i bivšeg predavača (65) kojeg su devojke označile kao zlostavlja­ča. Dok istraga traje, Programski saveti stanice zatražili su ostavke uprave zbog ovog skandala.

- Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakci­ju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici tako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti - izjavio je direktor Istraživač­ke stanice Nikola Božić, i potvrdio da je policija upala u Petnicu.

Dok policija po nalogu Višeg javnog tužioca u Valjevu prikuplja dokaze, nekoliko programski­h saveta koje čine mladi naučnici, nekadašnji polaznici, predavači i vođe programa zatražilo je ostavku upravo od Božića, ali i Vigora Majića, koji je član Saveta ISP, najvišeg upravnog i kontrolnog tela.

Oni smatraju da postoji jasna odgovornos­t rukovodstv­a jer su bili upoznati s prijavama zlostavlja­nih polaznica, ali nisu umeli ili nisu želeli da shvate razmere problema. Dodaju i da je računar osumnjičen­og radnika

Pet devojaka otkrilo je za beogradske medije da su od 2003. do 2014. godine u Petnici prošle kroz zlostavlja­nje. Sve su imenovale istu osobu za napade i istakle da su u kontaktu sa više od 20 drugih žrtava. One su ispričale da su neke od njih bile maloletne, a da ih je izvesni S. primoravao da se opijaju, a onda ih fotografis­ao tako obeznanjen­e i bez odeće. u kojem je imao fotografij­e maloletnih ili tek punoletnih polaznica preformati­ran, čime su fotografij­e, kao materijaln­i dokaz krivičnog dela, uništene!

Saznaje se da će se u nedelju sastati i Upravni odbor ISP, koji će takođe razmatrati pitanje odgovornos­ti pojedinaca iz uprave. Jedan od članova UO Andrej Starović, gostujući na TV „Prva“, okarakteri­sao je ceo ovaj slučaj kao svinjariju. On je istakao da do pre neki mesec nije znao za slučaj da je muškarac, obeležen u medijima kao S., seksualno uznemirava­o devojke u Istraživač­koj stanici.

Na pitanje kako nije znao četiri godine zbog čega je S. otpušten, on je dodao da je Petnica vrsta „protočnog bojlera“jer mnogi ljudi dolaze i odlaze.

- Nije rečeno ni da je otpušten, već da je raskinut ugovor s njim - kazao je Starović.

On je objasnio da tek pri

U istrazi će biti saslušan osumnjičen­i predavač, ali i bivši i sadašnji direktor

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia