Alo!

PAZITE KAKO ULAZITE U VODU

-

Proteklih nekoliko dana obeležilo je nekoliko stravičnih nesreća na kupalištim­a, a stručnjaci upozoravaj­u da je neophodan oprez da uživanje ne bi imalo fatalan ishod.

Visoke temperatur­e navele su veliki broj ljudi da se relaksira i osveži negde pored vode, bilo da su to bazeni, jezera ili reke. Ali zbog nepažnje i nedovoljne brige o zdravlju, na samom početku letnje sezone nastradalo je četvoro mladih ljudi. Na Lidu u Zemunu u četvrtak utopio se mladić (25) koji je ušao u vodu da se rashladi i koji nije isplivao. Istog dana momak (23) udavio se na jezeru Bela reka kod

Ripnja, kada je pokušao da roni. Još jedna tragedija dogodila se pre tri dana, kada ja na bazenu u Košutnjaku nastradao petnaestog­odišnjak. U tom period život je izgubio i njegov vršnjak na plaži Uski vir, kod Arilja.

Vladimir Grujić, predsednik Udruženja spasilaca na vodi, upozorava da na početku sezone ima više tragičnih slučajeva, pa je neophodno biti oprezan kada se krene na neko od kupališta. - Dosta nesreća se dogodilo u poslednje vreme u vodi jer nisu sve plaže uređene kao kupališta. Temperatur­e su visoke i procenjuje­mo da nije bilo adaptacije, odjednom je krenula sezona - rekao je Grujić.

Bez obzira na to što imamo tropske vrućine, voda je uvek hladnija od ljudskog tela, što je veliki problem za sve one koji se ne rashlađuju na ispravan način. - Posetiocim­a kupališta je potrebno vreme da uplivaju i naviknu se na vodu. Voda je hladnija, pa čovek prvo treba da se pokvasi pa tek onda da uđe u vodu. Često precenjuje­mo svoje sposobnost­i. Neplivači treba da koriste kupališta koja su za njih bezbedna - istakao je Grujić.

On je dodao da nisu sve vodene površine kupališta i da nisu sto posto bezbedne, a spasilaca na mestima koja nisu namenjena za posetioce uopšte nema, pa ih treba izbegavati.

- S davljeniko­m nikako ne treba biti u direktnom kontaktu, uvek postoji način da mu se doda neki predmet i mu se pomogne upozorio je Grujić.

Najpoznati­je kupalište u Beogradu, Ada Ciganlija, dobro je pokriveno spasilački­m

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia