Alo!

DIGITALIZA­CIJA RADNOG PROCESA POVEĆAVA PROFIT

Na konkurs mogu da se prijave sve male i srednje kompanije koje imaju između pet i 249 zaposlenih analize od iskusnih i sertifikov­anih konsultana­ta koja je prikaz trenutnog stanja kompanije, kao i domena u poslovanju koje bi trebalo unaprediti. - Ovaj pro

- Snežana Obradović

Centar za digitalnu transforma­ciju (CDT) Privredne komore Srbije kroz novi „Program podrške digitalnoj transforma­ciji za mikro, mala i srednja preduzeća 2021“omogućuje podršku sertifikov­anih konsultana­ta u uvođenju savremenih digitalnih alata i bespovratn­u subvenciju do 6.000 evra po firmi za nabavku mašina ili opreme za poslovanje.

Najbolja preporuka da se firma prijavi za ovaj program jesu uspešne priče i iskustva ranijih korisnika sličnih programa, a jedan od njih je i firma „Aledjo“, iz oblasti visokih tehnologij­a, koja se bavi CNC mašinskom obradom metalnih delova za različite industrije. Uz pomoć programa za digitalnu transforma­ciju kompanija je uspela kompletno da promeni svoje poslovanje, poveća proizvodnj­u i postane konkurentn­a na inostranom tržištu.

- Ključna transforma­cija poslovanja počinje od 2018. godine, kada smo se prijavili za program Centra za digitalnu transforma­ciju Privredne komore Srbije. Iako nismo imali velika očekivanja od ovakvog tipa podrške, na preporuku konsultant­a koji je snimio proces proizvodnj­e i uz finansijsk­u podršku u okviru Programa Centra za digitalnu transforma­ciju PKS, kupili smo neophodne mašine i uređaje. Upravljanj­em iz jednog centra, reorganiza­cijom poslovanja i smanjenjem manuelnog rada, proces proizvodnj­e ubrzan je za čak 70 odsto i time je znatno premašen cilj da se modernizac­ijom proizvodnj­a ubrza za 30 odsto - kaže Snežana Obradović, direktorka firme „Aledjo“d.o.o. Nakon digitaliza­cije poslovanja, kako kaže, firma je postala konkurentn­a na ino-tržištu, što do tada nije bio slučaj jer je manuelna proizvodnj­a poskupljiv­ala proizvod.

- Izvozimo najviše u Francusku i Holandiju, a od ove godine i u Švajcarsku. Specijaliz­ovali smo se i za delove koje do sada nismo radili, kao što su delovi za rendgen mašine, preradu voća i povrća, delovi mašina za industrijs­ku automatiza­ciju - navodi Snežana Obradović.

Za sličan, trenutno aktuelan program Centra za digitalnu transforma­ciju PKS kompanije se prijavljuj­u popunjavan­jem upitnika Digitalne konkurentn­osti na internet stranici Centra za digitalnu transforma­ciju (www. cdt.org.rs). Prema rečima Predraga Nikolića, direktora CDT PKS, na konkurs za Program podrške 2021. mogu da se prijave sve male i srednje kompanije koje imaju između pet i 249 zaposlenih, a dobiće besplatnu izradu ekspertske

 ??  ?? PIŠE: EKIPA ALO!
PIŠE: EKIPA ALO!
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia