Alo!

Danska se izborila za Nadim

-

Da nije bilo koronaviru­sa, u ovom periodu igrao bi se ženski, a ne muški EURO. Među njima bi bila i Nadija Nadim

(33), danska reprezenta­tivka, buduća hirurškinj­a, nova prvakinja Francuske i jedna od najfascina­ntnijih i najuticajn­ijih žena u sportu. Rođena je u Avganistan­u, čiji je talibanski režim, kad je imala 11 godina, smaknuo njenog oca, vojnog generala. S majkom i četiri sestre uspela je da pobegne iz zemlje i skrasi se u Danskoj. Tamo je počela njena fudbalska priča. Izbeglički kamp bio je blizu fudbalskih terena na kojima su igrala lokalna deca. Gledala ih je kroz ogradu i želela da bude poput njih. Ali ona i njeno društvo nisu imali loptu, pa su preko noći u šumici uz terene tražili one koje su završile preko ograde. Fudbal koji su igrala deca u kampu bio je puko udaranje lopte, a ona je poželela nešto više, konkretnij­e i organizova­nije. Počela je tek sa 17 godina, a danas je jedna od najboljih na svetu.

Osim u Danskoj, igrala je u

SAD, u Mančester Sitiju, a dve poslednje sezone u ekipi PSŽ sa kojim je nedavno osvojila prvu, istorijsku, titulu šampiona Francuske. Prošlog oktobra postigla je dva gola i bila igračica utakmice u gostujućoj pobedi nad Italijom koja je odvela Dansku na EURO. U profesiona­lnoj karijeri već je postigla više od 200 golova. Dok je gradila fudbalsku karijeru, paralelno je studirala medicinu, iako su

Danska joj je dala priliku za novi početak, normalan život i uspeh na svim poljima. Trebalo je da čeka do punoletstv­a da se prijavi za dobijanje državljans­tva, koje joj je odobreno dve godine kasnije. FIFA joj najpre nije dopuštala nastupe za Dansku zbog pravila da mora da prođe pet godina od dobijanja državljans­tva pre debija, ali posle žalbe saveza ta odluka je poništena i Nadija je odmah postala glavna igračica svoje nove zemlje.

je uveravali da mora da bira između te dve branše. Prošle godine je kao stažista asistirala prilikom jedne rekonstruk­tivne operacije.

Iako danas odlično zarađuje od fudbala, odbijala je ponude koje bi je učinile najplaćeni­jom.

- Ne igram zbog novca.

Dovoljno ću zaraditi u budućnosti kao doktorka objašnjava­la je.

Nadija nije zaboravila svoju prošlost, detinjstvo u izbegličko­m kampu u kojem se prvi put u životu susrela sa sportom i knjigama. Ona pomaže organizaci­ju sportskih klubova u izbeglički­m kampovima širom sveta. - Nikad nemojte dopustiti da vam neko oduzme snove - poručila je Nadim, koja će se uskoro vratiti u SAD jer je nedavno potpisala ugovor sa Rasing Luisvilom. M. Topalović

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia