Alo!

MOĆNA SRPSKA VOJSKA!

U istom trenutku letelo je jedanaest aviona mig 29, na desetine ruskih tenkova T-172M i srpskih M-84 osvajali su široka prostranst­va Pešterske visoravni

-

- Gledam ovu silu i zamišljam kako se moj sin 1998. i 1999. borio protiv neprijatel­ja na Košarama. Pogledajte ove avione, tenkove, helikopter­e, dronove... Siguran sam da je moj sin ponosan na našu vojsku.

Ovako je ponosno govorio Životije Milićević iz sela Mijajlovac iz Trstenika, čiji je sin Dragan (22) poginuo na karauli Košare 11. aprila 1999. Životije je sa svojim prijatelji­ma, saborcima svog nastradalo­g sina, posmatrao združenu taktičku vežbu „Munjeviti udar 2021.“koja je juče održana na poligonu Pešter.

Srpska vojska pokazala je sve ono čime raspolaže i čime se ponosi. Hrabri, neustrašiv­i vojnici neutralisa­li su jakog neprijatel­ja koji je zauzeo položaje na ovom poligonu. Grmelo je iz neba, tresla se pešterska poljana, a gruvalo je sa svih strana, iz rovova...

U istom trenutku letelo je jedanaest aviona „mig“29, na desetine ruskih tenkova T-172M i srpskih M-84 osvajali su široka prostranst­va Pešterske visoravni.

- Gledajte kako gruvaju „Oganj“, „Strela“i „Nora“. Nebo nadleću supersilni helikopter­i MI-35, MI-17, MI-8... Srpska vojska, snažna i ponosna - kaže Životije Milićević, otac nastradalo­g heroja sa Košara.

Njegov sin je na karauli proveo jedanaest meseci. Bio je neustrašiv, hrabar i vredan. Životije kaže da ga pamti kao dečaka.

- Nisam stigao ni da se poigram s njim kako treba. Porastao je još kao dete, prevremeno sazreo. Posvetio se školi, ja poslu... Posle je obukao uniformu i otišao sa našim oficirima. Nisam ga ni izgrlio kako treba, ali znam da on sada sve ovo vidi i ponosi se... Srpska vojska je sila, jaki smo mnogo, moćni - kaže Milićević. On je zaplakao na kraju vojne vežbe. Dugo je stajao pored saboraca svog sina i tiho jecao.

Srbija je, između ostalog, pokazala i svoja borbena vozila pešadije M-80A, tenkove za izvlačenje, oklopno borbeno vozilo „Lazar-3“, borna vozila za izviđanje, raketne sisteme, samohodne top haubice, artiljerij­ski BOV KIV, pokretnu artiljerij­sku stanicu UPARS... Lanser raketa „Morava“zagrmeo je iza brda, odmah potom zapucao je i „Oganj“. U odbranu i potpunu eliminacij­u

neprijatel­ja uključeni su i osmatrački radar „Žirafa“, terenska vozila „zastava“, a onda i „Miloš“.

Sve vreme srpsko nebo nad Pešterskom visoravni nadletali su avioni „mig“, „orao“, „super galeb“, helikopter­i „gama“, „gazela“, X50, XT-49... Sa velike udaljenost­i rakete, čija brzina kretanja iznosi 930 metara u sekundi, ispalio je raketni sistem „Kub“. Srpski padobranci označili su kraj združene taktičke vežbe „Munjeviti udar 2021.“

I tada je Životije Milićević izgovorio još koju rečenicu.

- Gledam sve ovo i nadam se da će se moj Dragan pojaviti u uniformi... Gledam okolo, možda se pojavi i kaže: „Drugovi, tu sam, zajedno smo.“Ovi borci sa Košara, ovde ih je danas oko 250, moji su sinovi, oni su sinovi naše svete države, naše majke Srbije - kazao je on.

 ??  ??
 ??  ?? Životije Milićević iz sela Mijajlovac u Trsteniku, čiji je sin Dragan (22) poginuo na karauli Košare
Životije Milićević iz sela Mijajlovac u Trsteniku, čiji je sin Dragan (22) poginuo na karauli Košare

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia