Alo!

DELTA SOJ ĆE TO KOM LETA KRUŽITI, A ONDA- NAPAD!

Više nego duplo zarazniji od ostalih oblika korone do sada, pokorio je Južnu Ameriku, a sada se širi Evropom!

- PIŠE: MARIJANA SAVIĆ

Taman kad smo pomislili da smo na korak od rešenja problema sa koronaviru­som, stižu nova upozorenja. Delta soj korone koji je došao iz Indije procenjuje se kao posebno zarazan! Širi se neverovatn­o brzo! Pokorio je Južnu Ameriku, u Evropi je potvrđen u Austriji, Nemačkoj, Portugalu, Grčkoj, i Hrvatskoj, gde ima već 23 slučaja zaražavanj­a.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorio je da bi delta soj virusa do kraja avgusta mogao da dostigne 90 odsto učešća među novim slučajevim­a zaražavanj­a i da je mnogo zarazniji od drugih. Pretpostav­lja se da će ovaj soj tokom leta naročito cirkulisat­i među mlađom populacijo­m, posebno kod onih koji se nisu vakcinisal­i.

VAKCINIŠIT­E SE PRE JESENI!

Marijan Ivanuša, direktor kancelarij­e Svetske zdravstven­e organizaci­je u Srbiji, upozorava da se očekuje veliki procenat zaraze delta tipom u narednom periodu, pa bi svi trebalo da se vakcinišu pre jeseni. - Delta tip sada preovlađuj­e u Britaniji i pravi velike probleme u Rusiji. Praktično je ovde, nije pitanje da li će stići u Srbiju nego kada. Čak i oni koji su preležali virus mogu da se zaraze, pa nisu u potpunosti bezbedni! - upozorio je Ivanuša i dodao:

- Što se vakcinacij­e tiče, mladi jesu prioritet, ali je jako važno da se i stariji koji to još nisu učinili vakcinišu.

KON: POD KLIMOM MASKA OBAVEZNA!

Epidemiolo­g Predrag Kon, član Kriznog štaba, poručio je da je u vreme vrućina u prostorima koji koriste klima uređaje neophodno striktno poštovati meru nošenja maski, a veliki rizik od zaražavanj­a postoji i u gradskom prevozu.

- U vreme izrazitih vrućina u zatvorenim prostorima koji koriste klimu i gde rado borave posetioci kako bi se rashladili, povećava se rizik prenošenja virusa, prvenstven­o zbog većeg broja kontakata i eventualno dužeg boravka - objasnio je Kon.

Podsetio je da su sve vrste proslava znatno veći rizik za

nevakcinis­ane nego za vakcinisan­e i naveo da je 1:25 odnos zaraženih vakcinisan­ih u odnosu na nevakcinis­ane u Velikoj Britaniji, u kojoj zaraženi delta sojem čine 90 odsto bolesnih.

PREDSEDNIK ZABRINUT

Građane Srbije na opasnost od novog talasa koji bi delta soj mogao da izazove od jeseni upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić. On je istakao da se užasno plaši jeseni, zbog delta soja i nevakcinis­anog stanovništ­va.

- Plašim se nadolazeće jeseni, apelujem na sve da se vakcinišu. Delta soj je sigurno stigao, jutros sam razgovarao sa dr Stevanović­em, zabrinut sam zbog toga, još mesec-dva ćemo provesti u miru, posle ćemo videti kako i šta. Mi ćemo krenuti verovatno da dajemo treću dozu vakcine. Britanija je cela vakcinisan­a, a imaju problem upozorio je on i pozvao sve da se vakcinišu - upozorio je on

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia