Alo!

Priveden mladić koji je hteo da zaštiti monahinju

Srbi, mi nećemo imati problem sa bilo kim - kazao je patrijarh. Prethodno je, nakon liturgije u Gračanici, kazao da je Kosmet sveta zemlja naših očeva. On je rekao da svaki put kada dođemo u ovu svetu zemlju, dubinski znamo da smo se vratili u dom očeva.

- M. J.

Srpski patrijarh Porfirije poručio je na Gazimestan­u, gde je prvi put na Vidovdan služio opelo kosovskim junacima, da cilj kosovskog zaveta nije da ikoga eliminiše i zbriše, već da uputi koordinate ljubavi prema bogu i svim bićima. On je rekao da „ako nije tako, onda je to znak da treba još da rastemo u Hristu“.

Patrijarh, koji je na Gazimestan došao u pratnji više arhijereja, među kojima su bili vladika Teodosije i mitropolit Joanikije, rekao je da narod ne sme izgubiti svoj koren.

- Ako izgubimo svoj koren, svoj duhovni identitet, onda gubimo sve. Onda možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve - rekao je on okupljenim vernicima i ukazao na komunistič­ki period kada se srpskom narodu odricao crkveni identitet.

- Suprotno tome, simbol odlaska Lazareve vojske u boj sa Osmanskim carstvom bila je upravo odbrana identiteta. Ne damo svetinje, a da se i mi trudimo da i mi budemo svetinja. Ako smo autentični i pravi

Pripadnici tzv. Specijalne jedinice ROSU i kosovske policije zaustavlja­li su i pretresali sve automobile sa srpskim registarsk­im oznakama koji su putovali ka Gazimestan­u. Svi putni pravci oko ovog odredišta bili su blokirani. Na više mesta policajci su od vernika oduzimali srpske zastave i majice sa srpskim simbolima. Priveden je jedan mladić koji se pobunio nakon što su pripadnici kosovske policije krenuli da pretresaju monahinju. On je prigovorio policiji da nije u redu to što rade jer je u pitanju monahinja, nakon čega su specijalci kosovske policije priveli mladića iz Podgorice.

mogu ili ne žele da razumeju - kazao je patrijarh.

On je dodao da „naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani, Patrijarši­ja, Sveta Trojica, Devič, Kosovo i Metohija, naše ime i prezime jeste pravoslavn­a crkva“. Patrijarh Porfirije je rekao da svako ima svoju baštinu i svoju kulturu i naglasio da različitos­ti ne treba da budu povod za sukobe.

- Svako se na neki način Bogu moli, mi pravoslavn­i Srbi se molimo hrišćanski, pravoslavn­o Hristu vaskrslome i raspetome. Drugi se mole drugačije, to

 ??  ?? Kazao je da braću Albance vidimo kao svoju braću i da je siguran da se možemo i te kako ne samo razumeti nego i živeti zajedno, rasti i graditi
Kazao je da braću Albance vidimo kao svoju braću i da je siguran da se možemo i te kako ne samo razumeti nego i živeti zajedno, rasti i graditi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia