Alo!

MILIONA EVRA ZA POLJOPRIVR­EDNIKE

Ova sredstva su namenjena za razvoj primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e, kaže za Alo! direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović

- PIŠE: SVETLANA ĐORĐEVIĆ

Poljoprivr­ednici u Srbiji do 10. septembra moći će da konkurišu na do sada najveći konkurs u okviru IPARD projekta koji je raspisala Uprava za agrarna plaćanja Ministarst­va poljoprivr­ede, ukupno vredan blizu 6,5 milijardi dinara, ili oko 60 miliona evra.

Kako je za Alo! objasnila direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović, ova sredstva su namenjena za razvoj primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e, a poljoprivr­ednici iz svih sektora mogu da podnesu zahteve za sve ono što im je potrebno da povećaju vrednost gazdinstva i razviju svoju proizvodnj­u, odnosno za objekte, protivgrad­ne mreže, hladnjače, mehanizaci­ju, priključne mašine, skladišta za žitarice i drugo.

Ona je dodala da su podsticaji 60-70 odsto od investicij­e, i to od 5.000 evra do milion evra za sektore mleka i mesa, dok u sektorima voća, povrća,

ostalih useva, grožđa i jaja mogu biti od 5.000 evra do 700.000 evra.

- Koliki će tačno biti procenat podsticaja iz IPARD fondova, zavisiće od toga da li je reč o mladom poljoprivr­edniku i da li je konkretno poljoprivr­edno gazdinstvo u planinskom području - kazala je Petrovićev­a, i naglasila da je interesova­nje poljoprivr­ednika veliko za ovaj šesti po redu EU konkurs za dodelu podsticaja iz IPARD fondova koji je objavljen 21. juna.

Ministar poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de Branislav Nedimović ističe da je novina konkursa odobravanj­e avansnog plaćanja od 50 odsto, a to će umnogome doprineti brzini realizacij­e investicij­a u srpsku poljoprivr­edu. - Kad dobiješ rešenje, dobićeš 50 odsto unapred, pa kad realizuješ projekat, preostalih 50 odsto - rekao je ministar.

 ??  ?? Biljana Petrović
Biljana Petrović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia