Alo!

200 MILIONA EVRA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA

Pomoć namenjena firmama koje još nisu dobile novac od države, rekao je Mali

- PIŠE: SVETLANA ĐORĐEVIĆ

Evropska investicio­na banka (EIB) obezbedila je 200 miliona evra Fondu za razvoj Republike Srbije u cilju podrške bržeg oporavka srpskih malih i srednjih preduzeća (MSP) od posledica pandemije kovida 19.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali kazao je nakon potpisivan­ja Ugovora o kreditu sa potpredsed­nicom EIB-A Lilijanom Pavlov, da će 110 miliona evra biti upotreblje­no za likvidnost preduzeća, a 90 miliona za investicio­ne aktivnosti, odnosno za nabavku opreme, kako bi se dodatno umanjile negativne posledice pandemije i doprinelo rastu srpske ekonomije.

- Ovih 200 miliona evra kredita od EIB-A će biti iskorišćen­o da se plasira preko Fonda za razvoj onim preduzećim­a koja još nisu dobila novac od države, a kako bi s ublažile negativne posledice pandemije kazao je Mali i dodao da će krediti biti plasirani po povoljnim uslovima.

Ministar je ukazao na to da je Vlada Srbije na pandemiju reagovala pravovreme­no, odgovorno i odlučno i da je kroz tri ekonomska programa podrške građanima i privredi ukupno dala osam milijardi evra, što je 17,4 odsto BDP-A države, zbog toga je, kako je dodao, srpska ekonomija izbegla masovna otpuštanja i zatvaranja fabrika.

Dodao je da su jedan od elemenata tog programa bile i garantne šeme i, prema njegovim rečima, one su iznosile ukupno tri milijarde evra, kao i da je dve milijarde već plasirano u mala, srednja i veća preduzeća.

Ministarka privrede Anđelka Atanaskovi­ć ocenila je da sredstva EIB-A predstavlj­aju korak napred za srpsku privredu, jer će preduzetni­cima omogućiti da učine još više za svoj dalji razvoj. Ona je podsetila da je Ministarst­vo privrede u prošloj i ovoj godini imalo četiri projekta u kojima je pomagalo MSP, naglašavaj­ući da sa ovim kreditom EIB-A ta pomoć može da se nastavi, da bude bolja i veća.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia