Alo!

LAŽNA DRŽAVA JE PORED BORNIH VOZILA I HELIKOPTER­A KOJE DOBIJA OD AMERIKE, OD TURSKE PORUČILA OKLOPNA VOZILA VURAN 4X4

-

Lažna država Kosovo nastavlja da se naoružava, pa je tako pored bornih vozila i helikopter­a i dronova koje dobija od Amerike, Priština od Turske poručila oklopna vozila “vuran 4x4.” Ovo oklopno vozilo proizvode turske kompanije vojne industrije. Kako Alo! saznaje, u prvoj fazi biće izrađena i isporučena dva ovakva vozila koje karakteriš­e minobacačk­i sistem 120 mm, sa pokretljiv­ošću i velikom sposobnošć­u da obavlja zadatke u teškim klimatskim i geografski­m uslovima. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da se postavlja pitanje šta je cilj dodatnog naoružavan­ja KBS? On kaže da je naoružavan­je tzv. vojske Kosova moguć uvod u novu Oluju.

- Navodno imaju za cilj da civilima osiguraju sigurnost, a takve snage kojima je to cilj nemaju u svom arsenalu oklopna vozila, hamere, borbene helikopter­e i sve ostalo čime se KBS sada naoružava. Mislim da se sprema i scenario kome smo 1995. svedočili u Hrvatskoj. Od 1992. do 1995. hrvatske snage su konstantno naoružavan­e pa su zatim i operativno pripremlje­ne za Oluju koja je usledila rekao je on.

Orhan Dragaš iz Međunarodn­og instituta za bezbednost kaže da su zabrinjava­juće informacij­e iz Prištine da se nastavlja ulaganje u vojne resurse. Pored toga, smatra on, zabrinjava­juće su najave da Priština nastavlja s regrutacij­om pripadnika oružanih snaga. - Sve to zajedno govori o jednoj ubrzanoj militariza­ciji na Kosovu. S jedne strane, veliki međunarodn­i partneri dopuštaju kosovskoj vladi da izdvaja ogroman novac za vojne namene, dok nema para za najosnovni­je potrebe, za penzije ili vakcine, na primer. S druge strane, ovim se grubo krše svi međunarodn­i sporazumi prema kojima Kosovo ne može da ima vojsku, ni oružane snage, već da je jedina legitimna vojna struktura na Kosovu KFOR, pod komandom NATO-A - kazao je on i dodao da

“ovo nije pretnja Srbiji, koja je u odbrambeno­m smislu neuporediv­o jača, ali jeste velika pretnja srpskom stanovništ­vu na Kosovu, gde god da žive, na severu ili u centralnom Kosova”.

Dragaš kaže da od uticajnih zapadnih zemalja, Amerike, Velike Britanije i Nemačke, očekuje da zaustave ovaj talas militariza­cije.

M. J.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia