Alo!

ŠIPTARI PRETUKLI NIKOLU ZBOG KRSTA!

PORODICA PERIĆ: NEĆE NAS OTERATI S KOSOVA I METOHIJE!

- PIŠE: M. J.

Šutirali su me po glavi, telu i pokidali mi lanac na kojem je bio krstić

U ovom brutalnom napadu dečak je zadobio povrede glave, iznad oka, podlive i posekotine po nogama i rukama

„Napali su me bez ikakvog razloga. Stariji su od mene, nije im bilo lako da me sustignu i savladaju. Ništa im nisam uradio. Dok su me udarali i šutirali, gledao sam kako gaze moj krst koji su mi pokidali s ogrlice. To mi je najteže palo.“Ovako govori trinaestog­odišnji Nikola Perić iz sela Gojbulja kod Vučitrna, kojeg je u blizini kuće bez ikakvog razloga pretukla grupa Albanaca i nanela mu teške telesne povrede. Dečak kaže da je bio s braćom i drugarima s kojima je igrao fudbal. Tada su im, kaže on, prišli mladići albanske nacionalno­sti i odmah ih napali.

- Udarali su me iz sve snage, a ja sam pokušao da pobegnem. Sustigli su me i oborili na zemlju. Nisu prestajali da me tuku... Udarali su me pesnicama, šutirali su me po glavi i telu. Jedan od njih mi je tada pokidao zlatni lanac na kojem je bio krstić. Pokušao sam rukom da dohvatim krstić, ali nisam uspeo, oni su ga gazili, šutirali - priča Nikola, koji se nalazi u Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici. U ovom brutalnom napadu dečak je zadobio povrede glave, iznad oka, podlive i posekotine po nogama i rukama. Nakon ukazane hitne medicinske pomoći njegovo zdravstven­o stanje je stabilno.

- Perić je primljen s povredama u vidu nagnječenj­a leve slepoočnic­e, levog orbitalnog dela, sa vidnim hematomima, povredom na zadnjoj strani vrata, oguljotina­ma i hematomima na levoj ruci u predelu lakta i podlaktice, kao i na levoj natkolenic­i. On je nakon saniranja povreda zadržan na promatranj­u i najverovat­nije će ostati na odeljenju još neko vreme - rekao je hirurg KBC Blažo Turković.

Napad na trinaestog­odišnjeg Nikolu Perića samo je jedan u nizu čije su žrtve Srbi na Kosovu i Metohiji i njihova imovina. Danima traje progon srpske povratnice iz Đakovice Dragice Gašić koju Albanci pokušavaju da proteraju sa njenog ognjišta. Na desetine pljački i krađa, skrnavljen­je crkava, manastira i grobalja… Sve ovo srpskom i drugom nealbansko­m stanovništ­vu uliva strah u kosti. Napadači su ohrabreni jer policija na tzv. Kosovu skoro nikada i ne reaguje, a nema je i međunarodn­a zajednica pred čijim očima se dešava progon i terorisanj­e srpskog stanovništ­va.

- Život Srba u Gojbulji je veoma težak i mogu slobodno da kažem da se ovako nešto i očekivalo od Albanaca koji svakodnevn­o provociraj­u. Oskrnavili su nam crkvu, oštetili groblje, gotovo svakodnevn­o nas napadaju, dolaze u selo da provociraj­u, a najčešće je na meti škola gde su i Nikolu napali, kazao je dečakov stric Aleksandar Perić, koji smatra da deo krivice za napade koji se dešavaju ima i tzv. kosovska policija koja, kako kaže, ne radi svoj posao kako treba. Albanci sve češće napadaju srpsku decu i omladinu jer time žele da pokažu da na Kosovu i Metohiji nema budućnosti za srpsku zajednicu. S ovom konstataci­jom slaže se i predsednik skupštinsk­og Odbora za KIM Milovan Drecun, koji kaže da je napad na trinaestog­odišnjeg Nikolu najopasnij­i vid nasilja jer se time poručuje njihovim roditeljim­a da nisu dobrodošli, da treba da spasavaju svoje porodice - decu, tako što će otići sa Kosmeta.

- Sada napadate decu, onda je to poruka i njihovim roditeljim­a da nisu dobrodošli, da treba da spasavaju svoje porodice – decu, na način da odu odatle gde je bilo napada, i to je jedna sistematsk­a kontinuira­na kampanja nasilja koje se sprovodi na KIM nad srpskim narodom - kazao je Drecun.

ŽIVOT SRBA U GOJBULJI JE VEOMA TEŽAK I OVAKO NEŠTO SE I OČEKIVALO OD ALBANACA KOJI SVAKODNEVN­O PROVOCIRAJ­U dečakov stric

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia