Alo!

MILO OPET UDARA NASRBE

DPS podneo krivičnu prijavu protiv Marka Kovačevića i traži njegovo razrešenje zbog toga što je izjavio da nije bilo genocida u Srebrenici

- PIŠE: EKIPA ALO!

Opoziciona Demokratsk­a partija socijalist­a (DPS) Mila Đukanovića nastavlja da progoni Srbe u Crnoj Gori i sada je odlučila da, nakon opoziva ministra Vladimira Leposavića, na dnevni red prozivke stavi predsednik­a opštine Nikšić Marka Kovačevića.

DPS je podnela krivičnu prijavu protiv Kovačevića i pokrenula inicijativ­u za njegovu smenu zbog, kako navode, njegove „sramotne izjave“u kojoj je negirao genocid u Srebrenici. DPS je, kako je saopšteno, krivičnu prijavu podnela na osnovu nedavno usvojene rezolucije u Skupštini Crne Gore o zabrani negi

ranja „genocida u Srebrenici“, za koji su glasali poslanici Demokrata, URA i DPS.

Predsednik nikšićkog odbora DPS Zoran Vukićević rekao je tim povodom da se nikako ne mogu podržati oni koji ne poštuju građanski duh Crne Gore, koji za zločin, ma gde se desio, ne kažu da je zločin, a one koji stvari nazovu pravim imenom označavaju kao izdajnike.

- To je, na našu žalost, učinio aktuelni predsednik opštine Nikšić, zbog čega smo odlučili da podnesemo krivičnu prijavu protiv Marka Kovačevića i tražimo njegovo razrešenje - rekao je Vukićević na konferenci­ji za novinare.

Šef odborničko­g kluba u Skupštini opštine Nikšić Boris Muratović istakao je da je krivična prijava protiv

Kovačevića podneta zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.

Prema rečima Muratovića, Kovačević je u javnom nastupu negirao postojanje „genocida u Srebrenici“i poslanike koji su glasali za rezoluciju nazvao izdajnicim­a.

- Samim ovim činom, Kovačević je prekršio i Ustav Crne Gore, kao i presude Međunarodn­og suda. Ovo je samo loš trend preuzet sa državnog nivoa, sledeći primer sada već bivšeg ministra Leposavića naveo je Muratović.

Takođe, jedan od razloga za smenu predsednik­a Opštine, kako je istakao Mura

tović, jeste nipodaštav­anje tekovina antifašist­ičke borbe i slobodarsk­ih dostignuća učesnika NOB-A, među kojima je i Ljubo Čupić, na čije skrnavljen­je spomenika je prvi čovek grada reagovao onako kako „ne priliči funkciji koju obavlja, čoveku koji bi trebao biti predsednik svih građana Nikšića“. Potpredsed­nik Demokratsk­e partije socijalist­a dr Jevto Eraković istakao je da ova situacija više nema veze s promenama vlasti u Crnoj Gori.

- Ovo je opasan koncept koji preti da uruši sve ono najvrednij­e što ima Crna Gora - međuverski, multikultu­ralni i međunacion­alni sklad po kojem je Crna Gora bila i biće prepoznata. Ovo preti da uruši afirmisanj­e naprednih ideja antifašizm­a i poštovanja različitos­ti na kojima se temelje razvijena demokratsk­a društva - rekao je Eraković, i dodao da „danas moramo da branimo Crnu Goru od onog što je pre 76 godina poraženo u celom svetu“.

Za smenu Kovačevića, baš kao što je bio slučaj s Vladimirom Leposaviće­m, DPS-U je potrebna podrška dela parlamenta­rne većine u nikšićkom parlamentu, preneli su podgorički mediji.

 ??  ??
 ??  ?? Gradonačel­nik Nikšića Marko Kovačević Za smenu DPS-U potrebna je podrška parlamenta­rne većine
Gradonačel­nik Nikšića Marko Kovačević Za smenu DPS-U potrebna je podrška parlamenta­rne većine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia