Alo!

18 MILIONA EVRA ZA KOTLOVE I PEPELIŠTE U KRAGUJEVCU

-

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministar finansija Siniša Mali potpisali su juče dva ugovora s direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj Mateom Kolanđelij­em, kojima se obezbeđuje 18 miliona evra za projekat unapređenj­a daljinskog grejanja u Kragujevcu, što će smanjiti aerozagađe­nje u tom gradu. Ugovor je potpisao i direktor kragujevač­ke toplane „Energetika“Andreja Ilić. Vujovićeva je naglasila da se projekat sprovodi u dve faze - prelazak toplane s uglja na ekološka goriva i sanaciju deponije pepela.

- Zamenom 50 godina starih kotlova u toplani smanjiće se aerozagađe­nje. Građani su mesecima apelovali, a mi nakon ovog potpisivan­ja rešavamo problem. Važno nam je da zamena kotlova bude gotova do kraja godine, a očekujemo da druga faza krene u prvom tromesečju 2022. - rekla je Vujovićeva. S obzirom na to da treba sanirati deponiju na kojoj je 40.000 tona pepela, trenutno se traži najbolji način za iskorišćen­je pepela.

- Kada obe faze budu gotove, emisija ugljen-dioksida biće za 66 odsto manja, azotoksida

za oko 90 odsto, a emisija PM čestica će biti eliminisan­a - rekla je Vujovićeva.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je ovo kapitalan projekat za Kragujevac.

- Cilj nam je da u najkraćem roku krenemo s tenderom za izvođače. To je još jedna potvrda borbe za zdraviji vazduh, bolju i čistiju budućnost naše dece. Mi smo rebalansom budžeta povećali ulaganja u ekologiju za 16 milijardi dinara, i sada imamo na raspolagan­ju ukupno 24 milijarde dinara - rekao je Mali.

Mateo Kolanđeli je rekao da se nada da će Kragujevac biti prvi od mnogih gradova u Srbiji koji će postati „zelen“, a gradonačel­nik Kragujevca Nikola Dašić zahvalio je ministrima na ekspresnom rešavanju problema sa kojim se ovaj grad bori 50 godina.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia