Alo!

TRŽIŠTE OD 180 MILIONA LJUDI ZA SRPSKU ROBU

Najviše koristi imaće poljoprivr­edni proizvođač­i jer će moći bez ikakvog ograničenj­a da izvoze razne vrste sireva, sve vrste voćnih rakija…

- PIŠE: S. ĐORĐEVIĆ

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijsk­e ekonomske unije (EAEU) stupio je tokom vikenda na snagu i time je za Srbiju otvoreno tržište od 180 miliona ljudi, na koje naši proizvođač­i mogu izvoziti pod veoma povoljnim uslovima oko 99 odsto robe s domaćim poreklom.

Ti povoljni uslovi pre svega znače da će za oko 90 odsto roba važiti bescarinsk­i režim, a i za one proizvode na koje će se plaćati carina ispregovar­ane su visoke kvote koje će moći da se izvoze bez plaćanja carine.

Najviše koristi od ovog sporazuma, kako se očekuje, imaće poljoprivr­edni proizvođač­i jer će moći slobodno, bez ikakvog ograničenj­a, da se izvoze razne vrste sireva, kao što su kozji, ovčiji, sve vrste voćnih rakija.

Sporazumom je omogućeno da se u zemlje EAEU može izvesti i 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira i neograniče­ne količine kozjeg i ovčjeg sira i voćnih rakija.

Srbija je potpisala sporazum u Moskvi 25. oktobra 2019. sa članicama EAEU - Rusijom, Kazahstano­m, Belorusijo­m, Jermenijom i Kirgistano­m, a novim sporazumom je proširen na još dve države -Jermeniju i Kirgisku Republiku, i jedna od značajnih novina je da za odobravanj­e režima slobodne trgovine više ne postoji uslov takozvane direktne kupoprodaj­e. Kada je reč o mišljenjim­a koja su se mogla čuti, a prema kojima ovaj sporazum može da našteti našim odnosima sa Evropskom unijom, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomuni­kacija, kaže da ne vidi kako bi taj sporazum mogao da šteti EU i našim odnosima sa njom.

- Mi sa EU, naravno, imamo posebne odnose i ona je naš najznačajn­iji ekonomski partner i to će i ostati. Ovo je novo tržište, koje je nama bilo neophodno i značajno nam je za potpuno druge vrste proizvoda koje mi tamo plasiramo - ocenila je Matićeva i dodala da kad Srbija bude članica EU, onda će se možda razgovarat­i na temu da li je to u skladu sa evropskim pravilima ili ne, ali sada nema razloga, niti članice EU na to gledaju na taj način.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia