Alo!

Pobedniku 110.000 dolara

-

Danas u Sočiju, ruskom gradu na obali Crnog mora, počinje FIDE Svetski kup. Među 309 najboljih svetskih šahista, 206 u muškoj konkurenci­ji (skoro dvostruko više nego 2019. godine) i 103 u ženskoj na prvom kupu ikada za nežniji pol, i naša zemlja ima predstavni­ke. Na turniru dama učestvuje Teodora Injac, prvakinja države na jesenas održanom šampionatu u Vrnjačkoj

Banji, u sjajnoj organizaci­ji Šahovskog saveza Srbije, čiji je Alo! medijski sponzor. Kod muškaraca, boje Srbije brane Aleksandar Inđić, prvak države, kao i Ivan Ivanišević i Velimir Ivić.

U prvom kolu Injac igra protiv Ruskinje Dine Belenkaje,

Inđić startuje dvobojem sa Crnogorcem Lukom

Dva najbolja takmičara na kupu muškaraca, pored svetskog šampiona Magnusa Karlsena koji takođe učestvuje, kvalifikov­aće se za turnir kandidata 2022. godine. Pobednik će osvojiti i glavnu novčanu nagradu - 110.000 dolara. Drugoplasi­rani će dobiti 80.000, treći 60.000, četvrti 50.000...

Draškoviće­m, Ivanišević odmerava snage na tabli s Andresom Rodrigezom Vilom (Urugvaj), a Ivić s Robertom Hungarskim (SAD). Danas se igra prvi meč, sutra drugi, a ukoliko bude nerešeno prekosutra taj-brejk.

FIDE Svetski kup se igra po nokaut-sistemu, tokom osam kola. Svako kolo se sastoji od dva meča (plus taj-brejk ako bude potrebno), a pobednici se plasiraju u sledeću rundu. Pedeset najbolje rangiranih šahista, uključujuć­i Norvežanin­a Karlsena, Amerikanca Karuanu, Jermena Aronijana i drugih elitnih igrača svetske klase, propušta prvo kolo i startuje od drugog. I u ženskom kupu najbolje rangirane igračice, na čelu s prvim favoritima, Ruskinjama Gorjačkino­m i Lagno, direktno su prošle u drugo kolo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia