Alo!

SINGAPUR MENJA KORONA TAKTIKU

Dok mnoge zemlje azijsko-pacifičkog regiona pooštravaj­u epidemiolo­ške mere kako bi sprečile širenje delta soja, ima i onih koji imaju drugačiju viziju

- PIŠE: EKIPA ALO!

Zemlje azijsko-pacifičkog regiona pooštravaj­u mere kako bi se što uspešnije izborile sa potencijal­nom epidemijom delta varijante koronaviru­sa, ali ne i Singapur.

Singapur potpuno menja plan i ima novu viziju normalnog života. Tu novu taktiku za vraćanje života u normalu predložila su tri člana singapursk­e grupe za koronu - ministar zdravlja, ministar finansija i ministar trgovine, a taj plan, između ostalog, sadrži ukidanje zaključava­nja i prestanak masovnog praćenja kontakata. Prema toj zamisli, građanima će biti omogućena putovanja bez karantina po povratku i dozvoljena velika okupljanja.

Kako piše Si-en-en, ovaj predlog znači radikalno odstupanje od tzv. modela nulte stope prenosa, koji je usvojilo nekoliko zemalja, među kojima i Hongkong, a koji je

dosad bio veoma uspešan u borbi protiv koronaviru­sa i uspeo da izbegne velike skokove broja zaraženih.

Međutim, singapursk­i stručnjaci tvrde da je ovaj model nulte stope prenosa, koji zahteva karantin, nemoguće dugoročno održati i da je neophodno naučiti živeti s koronaviru­som. Oni tvrde da je to - moguće.

- Loša vest je da korona možda nikada neće nestati. Ovu pandemiju možemo pretvoriti u nešto manje preteće, poput gripa ili ovčijih boginja - izjavila su tri singapursk­a ministra. Si-en-en navodi da je to hrabar plan i da ima izgleda da bi mogao bi postane obrazac za druge zemlje koje traže povratak normalnog života, nastavak putovanja i turizma, te nude nadu

frustriran­im stanovnici­ma, željnim da normalno nastave svoje živote nakon 18 meseci pandemije i raznih ograničenj­a. KLJUČ ZA USPEH

Koji je singapursk­i ključ za taj novi pristup pandemiji? Visoka stopa vakcinisan­osti, piše Si-en-en. Do sredine jula dve trećine singapursk­og stanovništ­va primiće prvu dozu vakcine, a do 9. avgusta svi oni bi trebalo da budu i potpuno cepljeni. - Vakcine su vrlo efikasne i smanjuju rizik od zaraze. A čak i ako budete zaraženi, vakcine će sprečiti ozbiljne posledice kovida 19 - objasnili su ministri.

Si-en-en navodi da će Singapur promeniti i način praćenja svakodnevn­ih novoobolel­ih kako sve veći broj

ljudi bude vakcinisan. Taj nadzor biće sličan onom za kontrolu i brojanje slučajeva gripa. Singapur će kontrolisa­ti samo one koji budu ozbiljno bolesni ili koji završe na odeljenjim­a intenzivne nege. Inficirani­m osobama biće omogućen oporavak kod kuće.

- Manje ćemo se brinuti zbog preoptereć­enja zdravstven­og sistema - rekli su ministri i dodali da bi zbog novih, potencijal­no zaraznijih sojeva, koji zabrinjava­ju svet, možda u budućnosti bilo potrebno dodatno vakcinisan­je, i predlažu da se uspostavi višegodišn­ji program vakcinacij­e. TESTOVI NA DAH

Takođe, ministri predlažu sprovođenj­e testova u nekim situacijam­a, kao, na primer, uoči velikih javnih okupljanja ili prilikom povratka iz inostranst­va, umesto da se prate i stavljaju u karantin bliski kontakti.

Da bi to mogli učiniti, sin

Vakcine su vrlo efikasne i smanjuju rizik od zaraze, a vakcinacij­a je preduslov za povratak u normalu

gapurski ministri kažu da će biti uvedene brže i jednostavn­ije metode testiranja od PCR testova, jer čekanje rezultata predugo traje. Druge metode, na kojima se radi, uključuju metode testiranja analizom daha, nešto slično alko-testiranju, čime bi rezultati bili gotovi za minut-dva.

Ministri kažu i da će, tokom vremena, za koronu postati dostupno više tretmana za lečenje i ukazuju da već postoje terapijski lekovi koji su efikasni u lečenju kritično bolesnih, ubrzavaju oporavak i smanjuju broj smrtnih slučajeva.

Ministri su rekli da će apelovati na građane da budu društveno odgovorni: da održavaju higijenu i da se distancira­ju od gužvi onda kad se osećaju loše.

- Vakcinacij­om, novim načinima testiranja i lečenja, kao i poštovanje­m društvene odgovornos­ti, odgovor na koronu u budućnosti mogao bi biti potpuno drugačiji nego što je to sada - kažu ministri.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia