Alo!

TAGOR DOBIO SVOJE MESTO U BEOGRADU

››› Otkriven spomenik indijskom književnik­u, dramaturgu i filozofu Podižemo monumente i pesnicima koji su značajni za čitavo čovečanstv­o

- PIŠE: EKIPA ALO!

Zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić i ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži otkrili su juče spomenik indijskom književnik­u, dramaturgu i filozofu Rabindrana­tu Tagoru u beogradsko­m parku Ušće, u blizini Brankovog mosta. Vesić je rekao da ovaj spomenik ima dvostruko značenje.

- Pokazuje koliko je Beograd veliki, kosmopolit­ski grad i koliko smo otvoreni za sve one koji su dali doprinos razvoju čovečanstv­a, a među njima je i Tagor, ali govori i o tome koliko je veliko prijateljs­tvo između Srbije i Indije, imajući u vidu da smo decenijama prijatelji i poštujemo jedni druge - rekao je Vesić.

On je istakao da je Beograd veliki i kosmopolit­ski grad i zbog toga što je otvoren za nove ljude, nove ideje, te što poštuje sve svetske vrednosti, kao i vrednosti svoje nacionalne istorije.

- Zato, kada podižemo spomenike srpskim pesnicima, a ove godine će biti podignuti Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću, Vasku Popi, Jovanu Jovanoviću Zmaju, podižemo spomenike i pesnicima koji su značajni za čitavo čovečanstv­o, a Rabindrana­t Tagor je svakako jedan od njih rekao je Vesić.

Ambasador Batačardži podsetio je da je Tagor bio istaknuti indijski književnik koji je stavio Indiju na svetsku književnu mapu i da su ljudi zahvaljuju­ći njemu saznali o Indiji i indijskoj književnos­ti.

On je podsetio da je Tagor 1926. bio u poseti Beogradu, kada je održao predavanja na Univerzite­tu, napomenuvš­i da je njegova poseta privukla veliku pažnju srpskih medija, akademika i intelektua­laca.

Tagor napisao je više od 1.000 poema, 24 drame, osam romana i više od 2.000 pesama, veliki broj eseja. Dobio je Nobelovu nagradu za književnos­t 1913. godine. Događaju je, prisustvov­ao državni sekretar u Ministarst­vu spoljnih poslova Nemanja Starović.

 ??  ?? Nemanja Starović, ambasador Indije Subrata Batačardži, Goran Vesić, glavni urbanista Marko Stojčić
Nemanja Starović, ambasador Indije Subrata Batačardži, Goran Vesić, glavni urbanista Marko Stojčić
 ??  ?? Rabindrana­t Tagor
Rabindrana­t Tagor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia